сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Видове протеини и начин на приемането им

Видове протеини и начин на приемането им

Протеините безспорно са най-употребяваните хранителни добавки. Почти няма режим на тренировки или диета, която да не ги включва, а за всеки начинаещ културист това е първата хранителна добавка, до която се докосва. Думата протеин е английският вариант на българската дума белтъчини, а всички знаем, че те са основното вещество, което изгражда човешките мускули. Със сигурност ако сте се заглеждали в опаковките на храните, сте забелязали, че това вещество го има навсякъде, наред с въглехидратите и мазнините.

Сред храните с най-голямо процентно съдържание на протеини са телешкото и пилешкото месо, рибата, и в частност риба тон, белтъците на яйцата, млечните продукти, бобовите растения, а с най-голямо съдържание са ядките. Белтъчините са основното гориво за човешкото тяло и изпълняват някои от най-важните функции в организма – структурна, двигателна, транспортна и други. Самите белтъци се състоят от 20 свързани помежду си аминокиселини, подредени в точно определен ред.Културизмът и протеините вървят ръка за ръка още от зората на индустрията с хранителни добавки. Без тях градежът на мускулите е доста бавен, поради простата причина, че не всеки човек е способен да яде по толкова храна, колкото е нужна, за да си набави необходимото количество белтъчини. На пазара, най-често срещаните протеини са тези с животински произход, защото в тях се съдържат всичките девет основни аминокиселини. Такива протеини се наричат още „пълни”.

Нека разгледаме няколко от най-често срещаните видове:
На първо място можем да поставим суроватъчният протеин. Той е възможно най-евтиният протеин срещан на пазара, защото се получава чрез изпълнението на изключително лесна процедура. Просто се филтрират белтъчините. Този процес е бърз и евтин, но за сметка на това изходният продукт съдържа известно количество мазнини и лактоза, но все пак свойствата се запазват.Друг вид протеин е яйчният. Характерен е с това, че е пълноценен източник на аминокиселини за човешкото тяло и има относително бързо време за усвояване от организма – 2-3 часа. Този вид протеин, както може би се досещате от името му, се извлича от белтъците на яйцата. Те са изградени от пет вида протеини в различно процентно отношение. Определя се и като най-пълноценен, защото съдържа 18 от всички 20 аминокиселини изграждащи белтъчините.Последният от най-разпространените видове протеини е казеинът. Той има доста бавно време за разграждане. Така аминокиселините се усвояват много бавно от тялото, но пък за сметка на това доста по-продължително отколкото при другите хранителни добавки. Това го прави доста подходящ за прием в нетренировъчни дни или вечер преди лягане. Казеинът се съдържа в прясното мляко. Извлича се като се отделя от калцият, с който е свързан.Има различни начини за прием на протеини и всеки от тях е съобразяван с конкретната диета и телосложение на трениращия. Златното правило за прием обаче е 2,2 грама за 1 килограм тегло, т.е. ако тежите 60 кг, то трябва да приемате средно дневно по 132гр. белтъчини. Най-добрият начин за прием за протеин е с прясно мляко. Така вие не само, че ще си осигурите допълнително белтъчини със самото мляко, но и ще се насладите на един приятен за небцето вкус, придаден от млечният шейк.Неслучайно в културизмът протеините са спечели определението „крал на хранителните добавки”. Те изграждат човешките мускули и ако не си осигурявате достатъчно количество от тях, то всяка една тренировка би била напълно ненужна.
НАЙ-ПРОДАВАНИТЕ ПРОТЕНИ В СИЛА БГ
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2011-03-13 | 01:01:01
gdinko
Много ми хареса статията. Някой може ли да ми препоръча хубав протеин ?
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Поради някаква причина компанията искаше да скрие съдържанието му от вас и конкуренцията. Сега мистерията е на път да бъде разбулена. USP са качили снимка със средната част на опаковката, която привлича вниманието с думите "CNS Stimulant" (стимулатор на централната нервна система) и eNOS Super Performance. Дали това е новият DMAA, който ще виждаме във всички суплементи от този род занапред? Не след дълго ще разберем..."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com