сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Всичко за растежния хормон

Всичко за растежния хормон

Растежният хормон (РХ) е протеиново-базиран пептиден хормон. Секретира се от предния дял на хипофизата и представлява 191-аминокиселинна единична полипептидна верига. Обикновено хипофизата съдържа около 10 милилитра, които се изпускат периодично през денонощието в кръвообръщението. Той стимулира растежа на костите, клетъчното делене и регенериране при хората. Отговаря за белтъчния и въглехидратния обмен в тялото, като ефектът на белтъчен синтез и съответно мускулен растеж е особено силно изразен. При по-ниски дози при децата растежът изостава и те се развиват в джуджета. Хиперфункцията му пък се развива в гигантизъм.

Растежният хормон, или соматотропин в ролята на анаболен стероид е използван от професионалните спортисти още от 1970-а година. Употребата му продължава и до днес заради невероятните резултати, които дава по отношение на мускулния растеж и изгаряне на мазнини. Освен тези си качества растежният хормон, може да има благотворен ефект върху изглаждане на бръчките, кръвното налягане, подобряване на мисловния процес, повишен тонус и енергичност, имунната система и повишено либидо. С напредване на възрастта (някъде след 30-тата ни годишнина) производството на хормона намалява. След 60-тата им годишнина при една трета от хората производството му спира напълно. Това кара учените да смятат, че нивата на хормона са ключовият фактор за скоростта, с която стареем.Недостатъчност на хормона при възрастни.
    Преди години се смяташе, че дефицита на растежния хормон е нещо с което се раждаме, или резултат от многобройни травми и наранявания на главата отразили се в последствие на секрецията на хипофизата. Било е добре известно, че секрецията на хормона намалява с напредване на възрастта, но дори хора в много напреднала възраст имат минимални количества в кръвта, които могат да бъдат засечени. След 1985г., когато кръвните тестове за хормона станали широко достъпни лекарите открили, че има хора, чиито нива на РХ били далеч под нормалното за възрастта им. Тогава бил въведен термина за заболяването „Дефицит на Растежен Хормон при Възрастни” (ДРХВ).

Симптомите на ДРХВ включват увеличени подкожни мазнини, намалена мускулна маса, намален капацитет за тренировки, депресии и сърдечно-съдови проблеми. Колкото и нормални да изглеждат тези симптоми за хора в напреднала възраст, то те са далеч по-силно проявени при пациенти с ДРХВ. При първите опити за лечение със заместители на РХ всички симптоми на пациентите изчезват само за месец. Забелязва се намален процент подкожни мазнини, увеличена мускулна и костна маса, ниски нива на холестерол и риск от сърдечни заболявания, подобрени умствен статус и качество на живот. В уникалния ефект на високите нива на растежен хормон в напреднала възраст може да ви убеди снимката на Д-р Джефри Лайф, който на 72 годишна възраст изглежда по този начин.РХ и сърдечно-съдова система.
    Хората с дефицит на РХ са изложени на множество рискове за сърдечно-съдовата си система и при тях се наблюдава повишена смъртност от сърдечен удар. От друга страна терапията с инжекционни заместители на РХ води до намалено кръвно налягане, повишен HDL (добър) холестерол и намалена концентрация на C-реактивен протеин. Концентрацията на маркера C-реактивен протеин е от изключително значение за сърдечното здраве, тъй като дори липидните ви нива и кръвно налягане да са в норма, ако C-реактивния протеин е с висока концентрация, то риска от сърдечен удар е много висок. Нормалните нива на РХ дори намаляват дебелината на сънната артерия, което също е фактор, намаляващ риска от сърдечно-съдови заболявания.

Може ли РХ да ви направи по-висок?
    Растежния хормон не влияе директно на растежа. Всъщност системата на влияние на РХ е доста сложна и включва хормони, които влияят на неговата секреция и клетъчни рецептори, които той активира. В допълнение един от основните ефекти върху тялото произлизащи от РХ са повишените нива на други хормонни комплекси наречени Инсулино-подобни Растежни Фактори (ИРФ). Много от ефектите свързвани с РХ са в следствие на ИРФ секретирани от черния дроб и други тъкани в следствие на РХ. Често нарушенията в растежа при децата не винаги са свързани с дефицит на РХ и неговият външен прием не винаги може да доведе до увеличен растеж. За удължение на костите при зрели индивиди е изключено да се говори, тъй като хрущяла в епифизните им дискове вече е заместен от костна тъкан и растежа на костите им по дължина е приключил.

РХ може да има директен и косвен ефект. Директният ефект се изразява в свързване на молекулите му с рецепторите на целевите клетки. Мастните клетки например имат рецептори за растежен хормон и той им влияе като ги кара да разграждат триглицеридите си и потиска способността им да приемат циркулиращите в кръвта липиди. Косвеният ефект се свързва най вече с влиянието на ИРФ-1, който е хормон секретиран от черния дроб. Именно той е основния фактор за благотворното влияние върху здравето на клетките свързвано с РХ.

Защо е добре да приемаме добавка повишаваща РХ, вместо инжекционен заместител?
    В крайна сметка за всички е ясно, че остаряват. А колкото по-стари ставаме, толкова по-малко РХ произвеждаме. Независимо дали сте на 30, или на 70 години, препаратите повишаващи неговото производство ще ви помогнат да подсилите имунитета и здравето на сърцето си, да качите чиста мускулна маса и да изгорите подкожни мазнини, да подобрите общото си здраве и външния си вид. Важно е да отбележим, че описаното изследване в началото, както и повечето проведени в областта са извършвани с инжекционен заместител на РХ. Употребата на растежен хормон от външен източник обаче има и своята обратна страна на медала. Поради естеството си на добиване (извличане от човешки трупове) получаващият хормона може да наследи болести от донора, както и да заболее от така наречения синдром на Кройцфелд-Якоб винаги водещ до фатален край. След навлизането на синтетичния растежен хормон в терапията проблема с болестите е отстранен, но цената му е пъти по-висока, а и остават още странични ефекти, които също будят безпокойство.

Външния прием на соматотропин може драстично и фатално да увеличи размера на тумори, противопоказен е при пациенти болни от диабет, а може и да предизвика уродливи изкривявани на костната система. Тъй, като такива препарати не се продават свободно техни фалшификати заливат пазара и за решилите да ги закупят винаги има риск да навредят на здравето си, и да хвърлят парите си на вятъра.Хранителни добавки стимулиращи производството на РХ.

Високо-протеинова диета, избягване на стреса и здравия, и продължителен сън са фактори стимулиращи секрецията на РХ. Приема на някои аминокиселини също благоприятства за този процес. Аргининът е най-ефективната аминокиселина що се отнася до предизвикване на повишена секреция на РХ. Такъв ефект имат и аминокиселините лизин, орнитин, тирозин и триптофан. За да имат ефект обаче, когато се приемат по отделно, те трябва да бъдат поглъщани в много големи дози. Това определено би довело да подут и раздразнен стомах. Когато обаче някои от тях се комбинират, ефектът е съвсем различен.

През 1981 година се публикува изследване, в което е използвана комбинацията от аргинин пироглутамат и лизин с цел повишаване секрецията на растежен хормон. Забележителното в случая е, че дори приемана в малки количества комбинацията от двете аминокиселини има значителен успех и е много по-ефективна от приема на съставките поотделно дори в големи количества. За експеримента са използвани тестови обекти между 15 и 20 годишна възраст, които приемат  по 1200mg аргинин пироглутамат (АПГ) в комбинация с 1200mg  лизин хидрохлорид. Резултатът от приема на специфичната комбинация е значително увеличение в секрецията на РХ, като високите нива се запазват в продължение на няколко часа. Никой друг орален препарат различен от тази комбинация на съставки в близкото бъдеще след това не подобрява резултатите на този експеримент.

Заради обещаващите резултати комбинацията от АПГ/Лизин се развива като фармацефтичен продукт в Италия. По-късните изследвания показват, че препаратът значително усилва имуннта функция както при здрави възрастни, така и при онко-болни. Смята се, че комбинацията от АПГ/Лизин въздейства на имуннта система, като увеличава нивата на тимусния хормон. Това е нормално, тъй като е известно, че РХ активизира функцията на тимусната жлеза, която е от ключово значение за правилната функция на имунната система.

    Уридинът е естествен нуклеотид, който играе основна роля в нервопроводимостта, помага за изграждането на фосфолипидните мембрани и подобрява растежа на невроните в мозъка. Изследванията показват, че комбинацията на уридин с холин подобрява производството и действието на ацетилхолин и допамин – два основни нервотрансмитера замесени в секрецията на растежния хормон. Намалената активност на тези два нервотрансмитера се смята за една от главните причини, за намаляващата секреция на хормона в напреднала възраст. Подобрявайки функцията на мозъчните клетки и производството на ключови нервотрансмитери, уридинът косвено увеличава секрецията на РХ.Оптимална дозировка на РХ медикаменти и хранителни добавки.
    Също както при повечето хормони правилната дозировка и време на приемане дават най-добрите резултати. При растежния хормон са на лице съществени разлики при ефекта от честотата на инжектиране, или секретиране. През годините е доказано, че 2 или 3 приема седмично на РХ заместител, или увеличаваща секрецията му добавка имат по-добър ефект от всекидневната им употреба. Различното при РХ от останалите хормони е, че след рязко спиране на инжекционен заместител, или орален стимулатор на секреция, собственото му производство много бързо се възстановява. Реакцията на рецепторите в тъканните клетки на нормалните нива на РХ обаче остава значително занижена.

Вече е известно, че рецепторите на тялото се пренасищат от ежедневните високи нива на хормона. Ключът към преодоляването на този проблем е премахването на всекидневния модел на използване на медикаменти повишаващи секрецията или заместващи растежния хормон, като цикълът „3 пъти седмично“ се смята за най-ефективен и безвреден. Макар, че е показал много позитивни действия и употребяван по предписание се счита за безопасен, растежния хормон, или добавки увеличаващи неговата секреция не бива да бъдат използвани от онко-болни, или болни от диабет пациенти, освен ако такова лечение не е било предписано от техният лекуващ лекар.

Ако решите да използвате освобождаващи секрецията на РХ продукти, то минимална доза от 2 грама АПГ/Лизин 3 пъти седмично преди сън би била достатъчна да стимулира хипофизната  ви жлеза. Добавките на тази основа са несравнимо по-изгодни от нужните ви поне 10 000$ на година за инжекционен соматотропин. Те са безопасен инструмент за атлетите желаещи да подобрят резултатите си, както и за всеки човек искащ да се предпази от сърдечно-съдови заболявания, да подсили имунитета и мускулната си сила и да подобри външния си вид и здраве.СИЛА БГ Тийм
Продукти за повишаване на хормоналната секреция
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Вместо да гледате на млечната киселина като на нещо, което трябва да избягвате, по-добрата идея е да се насочите към повишаване на продължителността и интензивността на кардио тренировката, за да тренирате тялото си да я употребява като източник на енергия. Благодарение на това, след време ще можете да се възстановявате по-бързо и ще имате повече енергия за изтощителни тренировки."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com