сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Задръжка на вода и водно тегло

Задръжка на вода и водно тегло

Вече седмица сте на нисковъглехидратна диета и за толкова кратко време сте успели да свалите 5-6кг! Вълнуващо, нали? Диетата работи и си мислите, че ще отслабнете бързо и безболезнено. Какво се случва, обаче, когато решите да "кривнете" и да си хапнете един път като нормални хора? Изведнъж загубените килограми ви се връщат, и то с лихвата. Какво става тук? 
 
Когато изключите въглехидратите от диетата си, тялото се обръща към запасите от тях в черния дроб и мускулите, където се съхраняват като гликоген. Именно той е формата, под която въглехидратите се усвояват за енергия. Ако тялото не може да си набави глюкоза от хранителните вещества, то е изправено пред избор - да използва гликогена, или да превърне протеина във въглехидрати чрез продължителен процес на име глюкогенеза, който се извършва в черния дроб. Понеже тялото иска на всяка цена да избегне разграждането на мускулни фибри за енергия, то прави каквото му е по силите да поддържа гликогена в черния дроб.

 
Ето сега и голямата лоша новина. Всеки грам гликоген е свързан с 4 грама вода. Това означава, че когато черният дроб и мускулите се заредят с гликоген, който им е "дошъл" изведнъж заради чийт менюто ви, тялото задържа и вода. Когато изгубите гликогена, с него губите и излишната вода. Това е причината за бързото отслабване в първите дни на НВД. За съжаление не сте изгубили мазнини, а само сте изчерпали водата и гликогена в мускулите и черния дроб. И когато си похапнете вкусни въглехидрати, тялото зарежда по четири грама вода на всеки грам гликоген и изгубените килограми се връщат по-бързо, отколкото можете да кажете "Сила БГ".

 
Свалят ли се мазнини с НВД?
Не и в първите 3 дни, освен в екстремни случаи с рязък спад на калорийния прием. Но след първите две седмици се проявява едно предимство на НВД, и то е елиминирането на пиковете и спадовете на кръвната захар, които карат повечето хора да изпитват глад. Това означава закономерно намален апетит и калориен прием, който вече води до реално отслабване и чудесна форма, когато се съчетава с тренировки.
 
Ще се получи ли йо-йо ефект?
Всеобщото мнение по случая е, че НВД помага за отслабване до момента, но трябва да се храните така цял живот, ако не искате теглото да се върне. Действително, килограмите след НВД се връщат много бързо, което е плашеща ситуация. Оказва се, обаче, че причината не е в самата диета, а в това, че НВД научава човека да яде повече мазнини. Получава се така, че след диетата продължавате с ниския въглехидратен прием, но увеличавате приема на мазнини непропорционално и се натрупват калории. Ако спазвате нисък калориен прием, след като си върнете изгубеното водно тегло, няма да напълнеете повече.

 
Най-важният урок от тази статия е, че ако приемате много малко въглехидрати, трябва да започнете, че като се качите на кантара, истинското ви тегло е това, което сочи стрелката ПЛЮС това, което сте изгубили през първите няколко дни, когато сте изгорили гликогена.
 
Накрая, няколко съвета за предотвратяване на водното задържане:
 
- Включвайте естествени диуретици в диетата си. Бананите, кайсиите, авокадото и стафидите са богати на калий, който помага на тялото да регулира течностите. Зелените зеленчуци, семената и ядките са богати на магнезий, който също помага срещу задържането. Храните, богати на фибри, като пълнозърнест хляб и ориз помагат за добро храносмилане и избягване на подуване и подпухване. А чаят от джинджифил е естествен диуретик, който може да помогне и срещу различни заболявания.

 
- Пийте много вода. Може да изглежда противоречиво, но водата промива излишните течности и сол от вашето тяло. 
 
- Билковите диеуретици са много удачни за целенасочена загуба на водно тегло, например преди състезание. Те предизвикват уриниране без загуба на електролити и калий. Повечето формули съдържат бленд от следните растения: Ува-Урсли, магданоз,  корен от глухарче, хидрастис, превара, градински и зелен чай, розови листа, семе от целина, шафран, хмел, бял равнец. Важно: никога не приемайте подобни суплементи, ако сте бременна!

Сила БГ Тийм
Препоръчани диуретични продукти
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Рано е за подробности като съдържание и дата на пускане, но сме сигурни, че очакването ще си струва..."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com