сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Диетата на нашите предци

Диетата на нашите предци

В медията неведнъж е ставало дума за това колко вредни за нашето здраве са съвременните храни, пълни с транс-мазнини, оцветители и канцерогени. Един набрал популярност подход към храненето гласи, че за да бъдем в добра форма, трябва да се върнем около 500 поколения назад към стила на нашите предци от преди Ерата на Неолита (8000-5000 години пр. Хр.), когато хората откриват обработването на земята. Преди тя да настъпи и да ги направи земеделци, древните хора са оцелявали благодарение на лова. Активният и брутален стил на живот, лишен от удобствата на модерната цивилизация и обособяващ много определен тип хранене, ги е направил високи, мускулести, атлетични и много подвижни. А какъв е съвременният човек? Той преобладаващо е с наднормено тегло, болнав, стресиран, недоспал и определено не е щастлив.

Идеята на така наречената палео диета е, че нашите тела така и не са успели да се адаптират към голямата промяна в храненето след настъпването на Неолита - храненето със зърнени култури, и че вместо да се храним с прясно месо, зеленчуци и сезонни плодове, ние сме се превърнали във вид, разчитащ на зърното – хляб, паста, ориз, царевица и така нататък. Палео диетата ни връща към начина на хранене, който е биологично правилен за нас.
 
Защо станахме дебели?
По времето преди Неолита ние сме се хранили с каквото си наловим или набавим – месо, риба, ядки, растения, някои видове корени, боровинки и други сезонни плодове, семена. Според сайта Mark’s Daily Apple зърнените култури не действат добре на нашата система, защото са съставени приоритетно от въглехидрати. Те се превръщат в глюкоза, за да бъдат оползотворени като енергия.

Глюкозата, която не се освобождава под формата на енергия, се складира като мазнина.

Освен това, повечето зърнени храни съдържат глутен и лектини. Глутенът е протеин, съдържащ се в ръжта, пшеницата, хмела, просото. Изследванията твърдят, че голяма част от населението има глутенова непоносимост и могат да развият проблеми с кожата, ставите, храносмилането и автоимунни заболявания. Лектините са естествени токсини, които се съдържат в зърното, за да го предпазват от изяждане! Точно така – зърнените култури са еволюирали за да не ги ядем! Лектините не ни харесват, не харесват и храносмилателната ни система и не й позволяват да се възстанови от нормални поражения.

Друг аспект на “палео диетата” е отказването от захарта. Ако не си я набавяте от плодовете, трябва да забравите за нея. Рафинираната захар предизвиква инсулинов пик, последван от срив, и веднага отива в мастните запаси на тялото ви.

Да обобщим: без зърно, без захар, без преработени храни. 
 
Но как да набавя енергия за тялото си?
Как да осигурим на тялото енергия, ако не ядем нужното количество въглехидрати дневно? Нашите тела някога не са се нуждаели от голямо количество въглехидрати, за да функционират. Когато липсват въглехидрати, тялото ще ги вземе от мастните запаси и ще ги изгори, за да набави енергия – това е процесът кетогeнеза. По-малко въглехидрати = по малко глюкоза, което означава, че вашето тяло ще трябва да започне да гори мазнини, за да добие енергия. Нали това искаме всички?
 
Важно е да отбележим, че въглехидратите не са единствено вредни. Те имат място в диетата ни, но то не е есенциално. Включете в диетата си много зеленчуци – можете да ядете колкото си поискате от тях, без да надебелявате – те са пълни с нутриенти, а съдържат нищожни калории. Не ви караме да ядете броколи, ако не ги обичате, но само вижте следното сравнение: шест порции броколи имат 180 калории и 36 грама въглехидрати. Една порция паста има 200 калории и 42 грама въглехидрати. Вие си направете изводите.

 
Относно млечните продукти
Палео диетата не изключва напълно млякото, тъй като то все пак съдържа ценен калций. Но не трябва да забравяте, че никое друго животно, освен човека, в естествени условия не яде мляко след бебешките си години! Нашите предци-ловци не са си водили стадо крави, докато са били на път. Те са пиели майчино мляко като бебета и това е всичко. Затова нашите тела не са създадени да консумират големи количества мляко и млечни продукти. И все пак, ако не страдате от лактозна непоносимост и млякото ви понася – пийте го до насита. Много бодибилдъри пият големи количества прясно мляко в период на покачване, за да си набавят калории.
 
Какво да ядем в крайна сметка?
След като махнахме зърното, преработените храни и намалихме млечните продукти, ни останаха продукти, които съществуват по естествен начин в природата:

Месо – от птици, без тлъстина. Яжте и риба, но речна или морска – отгледаните в изкуствени ферми съдържат меркурий и други токсини.
Яйца 
Зеленчуци – каквито си искате, само не трябва да са пържени
Мазнини – зехтин, кокосово мляко, мляко от авокадо
Плодове – те имат естествена захар, затова ги ограничете, ако се опитвате да отслабнете
Ядки – чудесна междинна закуска, но висококалорични – не яжте цели торби от тях.
Сладки картофи – калорични и с повече въглехидрати, но добри за хапване след тренировка, за да възстановите гликогена в мускулите.

 
Експериментирайте с комбинации от тези продукти, за да избегнете скуката и еднообразието от ограничената диета. Яжте ги колкото и както искате (без пържене) и не само ще се почувствате по-добре, но може би и ще отслабнете, особено ако комбинирате диетата с тренировки и интервално кардио.
 
Изпробвайте палео диетата и нищо чудно след няколко седмици да започнете да се будите пълни с енергия, обзети от желанието да грабнете копието и да уловите някой бозайник. :)

 
Полезни линкове:

http://www.marksdailyapple.com/ – сайтът на Марк, който се старае да живее с хранителните и житейски навици на първобитния човек в модерния свят. Съдържа много материали за палео диетата.
 
http://everydaypaleo.com/category/food/ - рецепти с Палео-храна. Какво ще кажете за салата с риба тон, готова само за две минути?

Сила БГ Тийм
 
 
Ценни хранителни вещества към твоята диета
37
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Адаптогенът е агент, помагащ на тялото да преодолее стреса. Адаптогените редуцират негативните последици от умственото напрягане, емоционални затруднения, нездравословни навици, болести, замърсяване и др. Тулси е сред най-ефикасните адаптогени в медицината. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com