сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Имат ли значение калориите от подсладените напитки?

Имат ли значение калориите от подсладените напитки?

Затлъстяването се очертава като едно от най-големите глобални предизвикателства за здравето през 21 век. Увеличението му сред децата и юношите е особено плашещо, като се имат предвид свързаните с това метаболитни и сърдечносъдови усложнения. Три изследвания от развиващите се страни, чието население е подложено на бързи промени в храненето, показват увеличение в разпространението на детското затлъстяване.

Нарастването в потреблението на подсладени със захар напитки, както сред възрастните, така и сред децата в САЩ и други страни се счита за потенциален източник на пандемия в затлъстяването. Приемът на захар и подсладени със захар напитки, които са най-големият единичен източник на калории в Съединените щати, се доближава до 15% от дневния прием на калории в няколко групи от населението. Подрастващите в САЩ консумират средно 357 ккал от напитки на ден. Една реклама казва, че в 4 подсладени напитки дневно консумираме еквивалента на 68 пакетчета захар.

За разлика от въглехидратите с високо съдържание на фибри, подсладените със захар напитки имат бедни хранителни стойности и често са свързани с консумацията на солени бързи храни.Новоустановената връзка между повишената консумация на захар и подсладени напитки, и хронични заболявания като диабет тип 2, хипертония и исхемична болест на сърцето, създават големи грижи. Едно обяснение за тази асоциация е, че калоричните напитки не засищат и предизвикват компенсаторно хранене. Доказателствата в подкрепа на тази хипотеза обаче остават неубедителни. Друго потенциално обяснение е използването на фруктозен сироп от царевица - ключова съставка в подсладените допълнително със захар напитки. Много изследвания са показали, че хранителната фруктоза насърчава чернодробна липогенеза и развитието на инсулинова резистентност, като по този начин се подхранва развитието на мастни чернодробни заболявания и диабет тип 2.

 
Три проучвания предоставят нови данни, които показват, че консумацията на подсладени напитки може да повлияе на развитието на затлъстяването сред децата, подрастващите и възрастните.

Проучването на Qi разглежда взаимодействието между приема на подсладени напитки и генетичната предразположеност към затлъстяване, изчислена според индекса на телесната маса при мъже и жени. Това изследване дава силно доказателство, че има значително взаимодействие между важен хранителен фактор - приемът на подсладени напитки, и генетичната предразположеност, което рефлектира върху риска от затлъстяване. Участниците с по-висока генетична предразположеност, логично, може да се окажат по-податливи към нежеланите реакции от консумирането на подсладени напитки.

Важно е да се отбележи, че това взаимодействие се наблюдава само когато резултатът се изчислява от множество генетични варианти. За съжаление проучването не съобщава какви са механизмите за отчитане на наблюдаваното взаимодействие. Въпреки това, проучването на Qi осигурява подкрепа за необходимостта да се провери дали интервенции, насочени към намаляване на приема на сладки напитки, за да се намали риска от затлъстяване, могат да бъдат по-ефективни при лицата с висока генетична предразположеност към него.

 
Контролирано проучване описва последствията от намаляне на консумацията на подсладени напитки над теглото при деца с нормално и с наднормено тегло, и затлъстели юноши. Резултатите ясно показват, че подмяната на напитки, съдържащи захар (104 ккал) с такива без захар значително е намалило покачването на теглото и натрупването на мазнини в децата с нормално тегло, но не посочва в какъв срок.
 
В третото проучване 224 подрастващи с наднормено тегло и затлъстяване, които редовно консумират подсладени напитки, са разпределени на случаен принцип в експериментална и контролна група. Експерименталната група получила 1 година доставки до дома на диетични напитки, за да се намали потреблението на захар. Важна подробност в проучването е изборът на дома като терен, тъй като най-голямата консумация на подсладени напитки при деца и юноши се случва у дома. След 1 година са били наблюдавани значителни промени в ИТМ на експерименталната група, особено сред участниците от испански произход.
 
Взети заедно, тези три проучвания доказват, че калориите от подсладените напитки действително са от значение. Освен да се намали консумацията на подсладени със захар напитки, и увеличаването на физическата активност е важно, за да се овладее епидемията от затлъстяване и нейните последици.
 
Сила БГ Тийм
Източник: New England Journal of Medicine
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Аксесоарният маниак носи със себе си цял щанд с фитнес пособия: колани, ръкавици, ремъци, талк, тефтерче и бутилка с енергийна или протеинова напитки. За него е немислимо да тренира без помощта на целия този инвентар, който обожава да пръска около себе си и да пренасят от точка на точка в залата."

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com