сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Фрактура на кост

Фрактура на кост

Едно счупване на кост може бъде доста определящ момент в живота на човек, особено ако не се окаже адекватна помощ на организма. Самата болка от счупването е сравнително кратка /според това колко бързо ще ви се окаже медицинска помощ/, но заздравяването може да отнеме седмици, месеци и дори години според вида травма и лечение. След, като сте претърпяли инцидент, довел до счупване, целия ви организъм се съсредоточава над него. Клетките и тъканите се умножават, отделят се хормони, антиоксиданти и аминокиселини, които играят важна роля в костния метаболизъм. Всичко това става, докато тялото продължава дневния си ритъм.На малцина, които са чупили кост им се казва как да ускорят процеса на регенерация. Най-често ни съветват да ограничим движението и употребата на наранената кост или крайник.  (Доста трудоемка задача ако фрактурата е на гръбначния стълб!)

Хората винаги се изненадват, когато им кажа, че това е грешно и има десетки начини и методи естествено да намалят времето за заздравяване. В статията са подбрани методи, съвети, суплементи и храни, които ще ни помогнат да се справим в труден момент, като заздравяване на фрактура на крайник.

Човешкото тяло има удивителната способност да се възстановява. Поглеждайки отблизо как точно нашите кости се регенерират, разбираме как да им ударим по едно рамо в начинанието. Можете да редуцирате значително времето за рехабилитация – и в същото време да подобрите здравето на цялата ви костна система. Нека разгледаме няколко прости стъпки за това как да забързате времето за възстановяване.

1.      Адекватен протеинов прием
Близо половината от състава на костите се състои от протеин. При наличие на фрактура, тялото се стреми да събере заедно всички протеинови градивни блокове необходими да се синтезира нова структура - кост. Добавяне на дори скромно количество протеин в повече в диетата ви след фрактура, ще помогне да се намали риска от усложнения и ще ускори заздравяването.

* След фрактура е добре да заложите на растителните протеини в диетата си. Включете повевче храни, като соя, леща, бобови растения, бадеми и киноа. Растителните източници ще увеличат белтъчния прием без да създават допълнителна киселинна среда в тялото ви, както протеините с животински произход. Не ни разбирайте погрешно, животинските протеини имат много повече предимства спрямо растителните, просто в конкретния случай не са толкова необходими.

Суплементацията с протеин подсилва заздравяването на костите ви, като увеличава инсулино-подобния растежен хормон IGF1 - полипептиден хормон, който влияе благоприятно на скелетната структура, мускулната сила, имунитета и костното възстановяване.

При един нисък или недостатъен протеинов/белтъчен прием, надкостницата върху коста, която се образува при регенерация е крехка и ронлива, докато при адекватен такъв, тя е здрава и плътна.

Всеки протеин се състои от аминокиселини. Специфичния амино профил винаги е от значение. Следете за една добра концентрация на лизин, аргинин, пролин, глицин, цистеин и глутамин. За лизина например се знае, че увеличава усвояването на калций. Едни високи нива на усвеон калции ще се абсорбират в костната матрица , ще я направят по-здрава и определно ще са ви от помощ.2.      Увеличете приема на анти-възпалителни агенти
Когато се появи фракутра, разкъсването на тъканите генерира страшно голямо количество от свободни радикали, а те могат да надвият телесните анти-оксидантни защитни механизми. В такива случаи – суплементиране с антиоксиданти, като витамин Е и витамин С, ликопен и алфа-липоева киселина – биха били повече от добре дошли.

*повече за антиоксидантните свойства и интересни факти за мощния водорастворим антиоксидант витамин C може да прочетете тук.

 Изследванията твърдят, че антиоксидантите ускоряват заздравяването на костта, като подтискат възпалителните и разрушителните ефекти от свободните радикали, не само при нараненото място, ами и в целия организъм. Хапвайте храни богати на антиоксиданти, разучете нови рецепти и включете зелени храни в тях, суплементирайте с омега-3 мастните киселини, наблегнете на рибата в менюто си и не забравяйте да подправяте със зехтин.

*повече информация за зехтина и защо го препоръчваме, като анти-възпалителен продукт и силен антиоксидант можете да прочетете тук.3.      Добавете качествени мултивитамини и минерали
Освен от протеини, коста се състои основно и от минерали – калций, фосфор, магнезий, силикон, цинк и мед.
Докато протеина и минералите служат за строителни блокове при заздравяването на костта, витамините са катализатори на безброй биохимични реакции, които са поравно нужни и важни. Витамини С, D, и K са неделима част за полагане на минералите в новата кост.
Намерете си висококачествени витаминно-минерални комплекси, които да добавят нужната помощ.
 

Накратко кои са най-нужните витамини и минерали:

Калций – Дневно трябва да се приемат поне 1.2 грама калций, независимо дали това става чрез суплементи или храна. Комбинирането му с магнезий трябва да е в съотношение 2 към 1. Ще забележете, че доста от витамините и минералите, които сме изброили по-долу имат синергичен ефект с този минерал. Той е основен суплемент що се отанся до здравето и регенерацията на костите, а комбинация от други минерали и витамини се яваяват асистенти на калция, защото спомагат за по-пълноценното му усвояване и действие.

*При  цел по-бързо заздравяване, търсете комплексни продукти, които съдържат микрокристален хидроксиапатит (Mycrocrystalline Hydroxyapatite - MCHA) – изцяло натурална съставка, която изгражда кристалната структура на костите и зъбите. MCHA е източник на минерали Калций и Фосфор с висока усвояемост, които са основните структурни елементи на костите. Такъв комплекс предлагат NOW и SAN.

Хром - Подобрява коефициента на полезно действие на инсулина, което пък подобрява костната плътност. Хром свързан с ниацин (витамин  B3) е най-добрия вариянт, защото пиколината не може да се взима в дълги периоди от време.Мед /copper/ – Участва във формирането на костите. Симптом за меден дефицит е намаленото количество бели кръвни телца и загубата на костна плътност. Наличен е във всеки витаминноминерален комплекс.
 
Хвощ /horsetail/ - Французи доказват, че силикона е превантивна мярка за появата на остеопороза и може да бъде използван за третиране на костни фрактури. Хвоща е един от най-жогатите растителни източници на този минерал.
 
Келп – Богат източник на важни минерали, които намират употреба при костната профилактика и здраве.
*още за ползите от приема на водорасли и защо ги категоризираме, като супер храни може да прочетете тук.
 
L-lysine – Подобрява усвояването на калций и повишава плътноста на съединителните тъкани. Жизненоважен градивен блок за протеина. Може да бъде особенно полезен при по-възрастни потребители, които страдат от остеопороза. Важен е и за оптималния разтеж и образуването на здрави кости при подрастващите. Богати хранителни източници, от, които можем да си го набавим са: Млякото, всички високо-белтъчни храни, рибата, соевите продукти, картофите и други. Суплементиране с него може да се прави с по 500 мг - 30 минути преди хапване един-два пъти на ден.
 
Магнезий – важен елемент при повишаването на калция и натрия в костите. За всеки 100мг магнезий, взимайте 200мг калций. Тези, които имат проблеми с бъбреците, не трябва да превишават 3 грама магнезий на ден.
 
Манган /manganese/ – Важен при минералния метаболизъм и също враг на остеопорозата. В изследване направено в САЩ, Калифорния се доказва, че гризачи подложени на ниско-манганова диета развиват порести и чупливи кости. Бананите, жълтъците, зелените зеленчуци, черния дроб, млякото, ядките, ананаса и пълнозърнестите продукти са отлични източници на манган. Също, като медта може да го откриете във всеки витаминноминерален комплекс.
 
Витамин А – Важен за калциевия метаболизъм. Препоръчителния прием е от 5000 микрограма. Все пак имайте в предвид, че тази доза може да е недостатъчна за тези от вас, които живеят на „джънк фууд“ , възстановяват се от операция, болни от диабет, тези които се борят с инфекции и др.  Витамин А е мастно разтворим, затова трябва да се внимава  да не се предозира.
 
Витамин D – Играе важна роля при повишаването нивата на калций в организма. Засилва фосфорния метаболизъм, дейноста на сърцето, нервната система, съсирването на кръвта и др. Най- добрите източници на витамина остават яйцата/особенно техните жълтъци/, животинска карантия и слънчевата светлина.
 
Витамин K
– Костните протеини са зависими от витамин К. Можем да си го набавим от спанака, броколито, зелето, черния дроб и доматите. Киселото мляко с активни бактерии и пробиотици ще помогне да се създаде витамин К в организма.
 
Бетаин хидрохлорид Betaine HCL – Източник на солна киселина в стомаха. При прием на Бетаин хидрохлорид вие оптимизирате процента абсорбиран калций и други вещества. Солната киселина е нужна за йонизацията на калция в стомаха за да може на по-късен етап да се усвои в тънките черва.
 
Борон – Отново подобрява процента абсорбиран калций. Борона намалява количеството калций и магнезий, което се отделят чрез урината от организма. Възникването на остеопороза често сте свързва с дефицит на борон.
 
Цинк – Важен за повишаването на калция и имунната система.4.    Избягвайте аспирина и ибупрофена
Едно от най-честите неща към, които посягаме след травма – след леда разбира се – често са болко успокояващите. Клетките увредени от травмата отделят големи количества от възпалителни простагланини около мястото на фрактурата. В резултат на това възпалението причинява болка, тенденцията и асоцияцията, която много хора правят тогава е да приемат болкоуспокояващо. Защо това може да попречи на възстановяването?

 Нестероидните анти-възпалителни лекарства са инхибитори на COX-1 и COX-2 ензимите. Тези ензими са отговорни за формирането на възстановяващи биологични простаноиди – простагландините, простациклина и тромбоксана са жизненоважни за заздравяването.

В проучване направено в Америка, на гризачи с фрактури са давани не-стероидни болко-успокояващи. Техните кости заздравяват по-бавно или никога не се възстановяват напълно. Суплементиране при гризачите със ибопрофен и индометацин забавя образуването на надкостница с около 2 седмици, което при хората е еквивалентно на 25- 50% закъснение.Естествени болко-успокояващи алтернативи.
В клинични тестове, са направени изследвания доказващи, че куерцетина, използван в дози от 2-3 грама на ден, има синергичен ефект с витамин C. Тези вещества комбинирани с омега -3 мастни киселини, ще намалят оттока и възпалението около фрактурата без да спират и заглушават COX-1 и COX-2 ензимите.Такива ензими са бромелаина и трипсина.

*Богат източник на куерцетин са ябълките. Но не ги белете, защото именно в корите той е най-концентриран.
 
Избягвайте употреба на следните медикаменти по време на зарастване на счупената кост:
- ибопруфен
- аспирин
- индометацин
- етодолак (Lodine)
- мелоксикам (Mobic)
- набуметон (Relefan)
 
5.Движение и упражнения
Да, наистина! Биомеханичната стимулация подобрява заздравяването и регенерацията на костите, и е нужна за да се възстанови първоначалната костна структура. За да  възстанови целостта си, костта се нуждае от добра циркулация и адекватен поток от вещества към проблемното място – и в двата случея това се постига, чрез упражнения и физическа активност, като цяло. За да избегнете концентрирано натоварване върху самото счупване и да не го стресирате допълнително, наблегнете на по-периферни и дистанцирани упражнения. Например, в случай на счупена ръка (от лакътя до китката) препоръчителните упражнения ще се състоят от движения на пръстите, китките и раменните мускули.Здравето на костите не бива да се пренебрегва. Те са „арматурата“ върху, която градим мускулна маса. Здравето на човешкия скелет не бива да се оставя на втори план, особенно в днешния свят, в който навсякъде ни се предлага преработена и рафинирана храна слаба на естествени минерали и витамини.

СилаБГ Тийм
Топ продукти за укрепване на костите
54
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2017-03-08 | 16:30:34
Краси
Хареса ми. През януари си счупих ръката, лъчевата кост. Уплашена съм. Струва ми се, че възстановяването е бавно.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

""Страхът не е нужно да го побеждаваш – мисля, че е необходима част от всеки един човек, за да може да ти даде необходимия баланс. Страхът неслучайно е даден на човека – той е нужен. Но аз мисля, че в бокса не ме притеснява никой. Не виждам някой кой-знае колко по-добър от мен. Дори братята Кличко не ме притесняват и един ден ще им създам доста проблеми, когато стигна до мач с някой от тях.""

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com