сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Красиви тела и въображаема грозота

Красиви тела и въображаема грозота

Истина е, че не са много онези сред нас, които се чувстват напълно уютно в собствената си кожа. Това най-често ви мотивира да ходите на фитнес, а ако имате излишни пари, може да ви тласне и към съвременните козметични процедури като липосукция, пилинг, перманентен грим, солариум, импланти, с които да “тунинговате” тялото и самочувствието си. Но знаете ли какво се случва, когато нуждата от самоподобрение се превърне в болестно състояние? Хора с напълно приемлива и дори възхитителна външност стават жертви на така наречената болест на телесната дисморфия. Това представлява много погрешно и вредно изкривяване на възприятието ви за чертите на собственото ви тяло, и ние, като доста суетни фитнес ентусиасти, в стремежа си към перфекционизъм сме силно предразположени към подобни отклонения.Благодарение на интернет много от вас са чували за бодибилдъра Грег Валентино“мъжът, чийто ръце експлодираха”. Като млад културист той има превъзходна физика, но никога не остава удовлетворен от постигнатото. Той откровено си признава, че страда от Наполеоновия комплекс и ако не може да стане по-висок, то трябва да стане по-голям, което го тласка към стероидните инжекции и синтола. Сега гледаме на видео как този меко казано неестетично изглеждащ бивш атлет стяга огромните буци, в които се е изродила изваяната му някога мускулатура, и изглежда горд и доволен от себе си, поне допреди да изгуби инфектирания си бицепс.

В очите на околните той е отблъскващ, но в собствените си очи Грег изглежда върховно. Макар и недиагностициран, това не е просто случай на лоша преценка, а показен случай на телесна дисморфия. Друг пример са хората с екстремни пиърсинги по цялото тяло и лицето. Пациентите най-често си втълпяват, че част от тялото им или цялата им физика изглежда ужасно – толкова зле, че няма как да живеят с нея, ако не я променят. Симетрията между очите се превръща в деформация. Оформените ръце и крака им се виждат слаби и хилави. Кожата, косата, носът, устата, зъбите – нищо не е пощадено от самозаблудата. За тях невидимите за другите дефекти в огледалото са съвсем реални. Те не могат да разберат, че не анатомията им, а начинът, по който се възприемат е виновен за проблемите им. Това е “грозният синдром на въображаемата грозота”, който нахлува в живота им в такава степен, че ги обзема напълно.

Просто се сетете за Майкъл Джексън и за състоянието, в което се беше докарал той поради избелването на кожата си и многократните пластични операции, и ще разберете много добре как изглежда крайният стадий на телесната дисморфия.
 
Кои са възможните причинители?
Телесната дисморфия е психологическо заболяване и като такова възникването му е комплекс от много биологични и психически променливи и фактори на околната среда. Психологическите фактори могат да се обобщят с ефекта от пубертета или младежките години, когато повечето от нас не се чувстват особено сигурни във себе си и са много податливи към мнението на другите. Недостижимите стандарти за красота, които са наложени от съвременните медии, също имат основополагаща роля, особено у жените, които по-често страдат от болестта в сравнение с мъжете.

Черти на характера като перфекционизъм, срамежливост, невротизъм, непоносимост към критика, затвореност и социална фобия са благоприятна среда за развиване на телесната дисморфия и още редица други отрицателни психологически състояния, подчинени на депресията. 
 
Биологическите фактори са обект на изследвания с интересни резултати. Направен е експеримент в Калифорнийския университет, който доказва, че страдащите от болестта понякога възприемат сетивната информация по начин, различен от нормалните хора, и това се случва на ниво мозък. Учените показали на 25 души – половината болни, половината здрави, три различни снимки на лица във висока, ниска и лоша резолюция. Резултатите от ядрено-магнитния резонанс показват, че участниците с телесна дисморфия до един са използвали аналитичната лява половина на мозъка, за да обработват информацията от трите снимки. Докато здравите хора са използвали тази половина само за високодетайлните снимки с голяма резолюция. Изводът от това е, че умовете на хората с отклонението се ангажират с възприемането на детайли дори, когато такива изобщо не съществуват! И може би там се корени причината за състоянието им.

Друг биологичен фактор, който е общ за заболелите, е хормоналния дисбаланс, и по-конкретно проблеми с производството на серотонина (който се синтезира във всеки индивидуален неврон от аминокиселината триптофан). Той не е просто “хормон на щастието”, а важен за правилното мисловно функциониране невротрансмитер, който ви позволява да мислите и действате рационално.
 
Диагностика и симптоми
Телесната дисморфия се диагностицира на база често срещани симптоми като:
 
- Непрекъснато проверяване на външността в огледала, или избягването им
- Постоянно сравняване с въшността на другите
- Прекалена грижа за външния вид, опити за скриване на въображаем дефект
- Ниско самочувствие, склонност към саморазрушение
- Обзетост от пластична хирургия и невъзможност за удовлетворение от нея
- В крайни случаи и опити за самостоятелно извършване на операции с катастрофални или увреждащи органите последствия
При мъжете телесната дисморфия най-често води до свръхтрениране, злоупотреба с хранителни добавки и дори анаболни стероиди, с които да уголемят мускулите си. При жените може да причини тежки заболявания като анорексия, злоупотреба със солариума, депресия.
 
Начини за лекуване
Медицината се опитва да третира заболяването подобно на други психологични отклонения: чрез серотониноповишаващи инхибитори (SSRI), които представляват чиста проба антидепресанти, и чрез когнитивна терапия с посещения при психотерапевт, която обикновено протича по следния начин:
 
1. Терапевтът поставя пациента в социални ситуации, като изисква от него да не прикрива “дефектите” си.
2. Терапевтът премахва условията, подтикващи пациента към компулсивно поведение: махане на огледалата, покриване на места от кожата, които пациентът раздразва, забраняване на грима.
3. С практиката постепенно се променя и мисленето на пациента.

Финални думи
Не оставяйте на никого да ви заблуждава относно външния ви вид. Вие най-вероятно изглеждате съвсем нормално, особено в сравнение с някой, болен от тежка кожна болест или страдащ от родилен дефект. Стремежът към себеподобряване е нещо прекрасно, зад което застава всеки един от нас в Сила БГ, но той не бива да излиза от границите на разумните постижения. Тренирайте целенасочено, хранете се здравословно, избягвайте стреса и се наслаждавайте на всички свои успехи, колкото и незначителни да ви се струват.

 
Сила БГ Тийм
Продукти за тонус и самочувствие
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

""Когато се състезавам - няма оправдания, освен, ако не си със счупени крайници или скъсани мускули – няма делник, няма празник, няма рожден ден, няма Коледа, няма Нова година – жив или мъртъв си в залата и работиш на 100%." - Константин Паскалев - Тути"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com