сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Трябва ли жените да тренират и вдигат тежести като мъжете?

Трябва ли жените да тренират и вдигат тежести като мъжете?

ЗАБЛУДАТА.

    Една от всеобщите заблуди във фитнеса е идеята, че жените не трябва да вдигат тежести, или да тренират интензивно, като мъже заради страха от израстването на културистично големи мускули и загуба на женственост. Тази заблуда е мощно подкрепяна от различните медии и фитнес индустрията, което помага за продажбата на полово ориентирани продукти, дейности и членства във фитнес салони дори това да пречи на повечето жени, да преоткрият себе си. В стремежа си максимално да увеличат потребителския клас на плащащи и записващи се за всякакви членства жени, големите компании и фитнес вериги от десетилетия бомбардират пазара с реклами втълпяващи на жените, че могат да постигнат мечтаното изваяно и приличащо на скулптура тяло тренирайки само пилатес, йога и аеробика, както и чрез безполезни упражнения с нищожни килограми.

Маркетинговата политика базирана на полово разделение е не напразно така силна. Фитнес салони успяват да продават абонаменти за своите услуги на жени дори само заради цвета на поставките за чаши и бутилки върху бягащите пътеки, или крос тренажори. Селектирани машини за вдигане на тежести биват проектирани, така че да са възможно най-стилни и атрактивни за женската част. В модерните фитнес салони мнозинството от членуващите клиенти са жени. В САЩ процента им достига до 66. Тази тенденция се пренася и у нас. Проблемът е, че докато компаниите правят всичко възможно да се харесат на жените, те не правят почти нищо, за да им помогнат в постигането на целите им. Тяхната политика винаги е била акцентирана върху продажбите, а не резултатите. Ето защо не е изненадващо, че в почти всички фитнес програми за жени не се включват упражнения със сериозни тежести, независимо от високата ефективност, която имат.    Твърде малко жени биха оценили като добра дадена фитнес зала заради количеството и качеството на лостове и дъмбели в нея. Истината е, че те трябва да се замислят и да осъзнаят, че имат нужда от по-стегнати здрави и красиви тела. Това което работи при мъжете, помагайки им да оформят изчистена и стройна физика работи с пълна сила и при жените, но за жалост твърде малко от тях отхвърлят научната безсмислица, че нежната част от човечеството трябва да тренира различно от мъжете, и че вдигането на тежести има негативен ефект върху женствеността им. Огромният брой дами, които остават разочаровани от липсата на прогрес са живото доказателство за това.

Всъщност всички фитнес модели и световни знаменитости, чийто тела служат за модел на подражание и вдъхновение спазват сериозен режим включващ интензивно вдигане на тежести, за да изглеждат по този начин. Проблемът в случая, е че тяхното представяне чрез медиите създава една социална бариера. Макар че в развитите страни жените се поставят на равно с мъжете, когато става дума за физическа активност на тях все още се гледа като слаб и неравностоен елемент от обществото. Гореспоменатите модели и знаменитости позират винаги усмихвайки се от някой уред, или държащи смешно малка тежест изглеждайки чисти и без капка пот в своите тесни клинчета. Нищо общо със снимките на трениращи мъже заснети с изкривена гримаса, мъчещи се да направят поредно повторение с огромна тежест. Именно те помагат в мотивацията на мъжката част да тренират здраво и постигат впечатляващи резултати.
ТАБУ.

    Има един факт, който допълнително усложнява страха от женския бодибилдинг - това че голяма част от жените бодибилдъри използват медикаменти, влияещи на хормоните им. Тази употреба е причината за неприятния образ на женища с изпъкнали огромни мускули по очевидно неестествен начин. Образи като тези са един от основните фактори за неоправдания страх, че ако жените тренират като мъже, рано или късно ще заприличат на мъже. Нищо не би било по далеч от истината. Една от първите пречки, които дамите трябва да преодолеят е осъзнаването на факта за употребата на стероиди в професионалните силови спортове. По-голямата част от хората са напълно незапознати, че съществуват два изключително несъвместими свята на бодибилдинга. Единият е този, в който се използват анаболни стероиди, инсулин, растежен хормон, стероиди влияещи на тироидните хормони, са не само използвани от състезателите, но и употребата им се насърчава.

Тези мъже и жени са често показвани по списанията, като техните образи се намират за изключително непривлекателни от по-голямата част от обществото. Трудно е да не бъдем засегнати от гледката на жена културист, която откровено прилича на мъж по бикини. Да, всеки има право да върши с тялото си каквото пожелае, но това, че се прави прекалено малко за да се информира публиката е проблем, тъй като жените трябва да знаят, че колкото и здраво да тренират , никога не биха изглеждали по този начин без употребата на забранени вещества. Другата пародия е, че натуралния бодибилдинг остава в пълна сянка за огромната публика и много хора не знаят, че той дори съществува и остава засенчен от причудливи, почти извънземни тела, не знаещи какво е допинг контрол. Доказан факт, е че жените не използващи подобни медикаменти и трениращи здраво във фитнес салоните не изглеждат мускулести въобще! Напротив, имат стегнати, изчистени от мазнини и красиво изваяни тела приличащи на тези от списанията.
СТРУКТУРНИ И ХОРМОНАЛНИ РАЗЛИКИ.

    Различни ли са по някакъв начин жените от мъжете що се отнася до структура на тялото и има ли някакви основни подходи за тренировки целящи постигане на оптимални резултати при тях? Това са важни въпроси и за щастие са били обстойно проучвани през годините. За никого не е изненада, че след 4 годишна възраст настъпват видими разлики в телесната структура на мъжете и жените. По принцип мъжете имат по бърз метаболизъм и значително повече мускулна маса от жените, като средно мъжете изгарят по 1kcal на час за килограм тегло. Жените имат леко по-бавен метаболизъм (около 0.9kcal на час за килограм тегло), като това ги прави по-податливи към натрупване на мазнини. Също така жените имат по-високи нива на естроген, който е хормон отговарящ не само за вторичните полови белези при жените, но и за структурни функции, като натрупване на мазнини в мастните депа. Мъжете пък имат по-високи нива на тестостерон, който освен всички други неща има основна функция в развитието на репродуктивните тъкани, както и в натрупването на по-голяма мускулна и костна маса. И двата хормона са налични, както при мъжете, така и при жените, но концентрацията на двата е много различна за двата пола. Тестостеронът има добре познати анаболни(мускулно-изграждащи) свойства, като именно той позволява на мъжете да постигнат такива нива на сила и мускулатура, докато естествените ниски нива на хормона при жените правят невъзможно естественото натрупване на мускули сравними с тези на злоупотребяващите с медикаменти жени културисти, които в повечето случаи са синтетични форми на тестостерон.

Ако оставим хормоните на страна има доста структурни разлики между мъжете и жените, що се отнася до скелетната мускулатура. Научни изследвания проведени върху елитни представители на мъже и жени занимаващи се с бодибилдинг показват, че има значителна разлика в размера на мускулните влакна между двата пола. Мускулните клетки на жените са не само 2 пъти по-малки, но и заемат 30% по-малко от общата им телесна маса в сравнение с мъжете. Тези изследвания тушират всякакви опасения, че жени занимаващи се с вдигане на тежести биха изградили мускулатура наподобяваща мъжката.


РЕЗУЛТАТИ.

    След като изяснихме факта, че под нормални обстоятелства жените не могат и не успяват да изградят мускули големи и силни като мъжките, остава въпроса има ли разлика как жените реагират на подобно натоварване. Днес всеобщото схващане е, че жените имат повече подкожни мазнини от мъжете (което средностатистически е вярно) и за това те трябва да извършват повече аеробни упражнения и фитнес упражнения с малки килограми и много повторения. Проблемът на тази популярна идеология е, че тя няма никаква връзка с с начина по който телата ни работят, нито взима в предвид стегнатите и тонизирани тела, които жените искат. На първо място със сигурност е доказано, че кратките и високо интензивни натоварвания изгарят много повече калории и допринасят много повече за изгарянето на подкожни мазнини от аеробните упражнения, както по време на тренировка, така и след това ускорявайки метаболизма. Тренировките с тежести също увеличават мускулната маса, която всъщност дава този покрит и стегнат вид разграничаващ ви от образа на жена болна от анорексия.

Самите мускули са големи потребители на енергия, от което следва, че повечето мускулна маса прави по-лесно изгарянето на калории. Аеробните упражнения не стимулират мускулния растеж, нито изгарят толкова калории, колкото си мислят много хора. Можете да сгъвате за бицепсите си приятно изглеждаща гиричка от 2kg цял ден, но това не би стегнало ръцете ви. Може също така да сгъвате и разгъвате на машината за адуктори и абдуктори с лесни за предвижване тежести колкото си пожелаете, но краката ви няма да станат по-стегнати. Без интензивни упражнения, които да дадат сигнал на мускулите ви, че трябва да се адаптират, като станат по-стегнати и силни не бихте постигнали задоволителен резултат. Така че, ако наистина искате да промените значително начина по-който изглеждате, интензивните тренировки с тежести трябва да са крайъгълния камък на вашия тренировъчен режим. Трябва те да са на първо място, а не да се сбутват в края на вашата тренировка.

Упражненията, които правите би следвало да са класически ориентирани. Преоткрийте клякането, мъртвата тяга, гребането и гръдната преса. Момчетата в залата ви биха били от огромна помощ. Наблюдавайте как тренират те. Ще се изненадате от положителния резултат. Да мускулите ви ще пораснат, но само толкова, че да се адаптират към новото натоварване. Като цяло обаче ще изгубите подкожни мазнини и ще се стегнете, а така ще изглеждате по-финни.  Разбира се не всичко става за една нощ. Хранителен режим и добавки винаги могат да ви бъдат от полза. На пазара има много продукти, които стават за всякакви възрасти и полове, както и такива разработени конкретно за жени. Постоянството е ключът към желаната форма и ако вие го притежавате, ние ви гарантираме успех.Сила БГ Тийм
Препоръчани хранителни добавки за жени
37
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2011-12-03 | 16:36:03
torres
strashna statiq,mnogo mi beshe interesno i nauchih nqkoi raboti...produljavaite taka silabg.com :))
2011-10-26 | 01:01:01
Chyk
Евала Силабг за добрите статии както винаги!Дано повече жени се вземат в ръце , че не става ... в днешно време мъжете се поддържат повече от жените .. отпуснати,целулитни тела.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

""Програмите за обучение, твърдящи, че манипулират нивата на тестостерона или мускулния растеж, са лъжа", казва Стюарт Филипс, професор в Катедрата по кинезиология. "Просто няма доказателства в подкрепа на тази идея.""

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com