сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Обезмаслено мляко срещу Суроватъчен протеин

Обезмаслено мляко срещу Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин е може би най-популярната хранителна добавка сред спортисти, бодибилдъри и хора, които искат да оформят красива фигура. Повечето суроватъчни пудри се получават чрез процес на дехидратация на суроватка, вторичен продукт при производството на сирене. Обезмасленото мляко на прах е друг млечен продукт, който се получава чрез дехидратация на млякото, като в процеса на преработване се отстранява голяма част от съдържащите се мазнини. Въпреки, че и двата продукта са отлични източници на протеин, видът и хранителната им стойност се различават.
 
Казеин и суроватъчен протеин
 
Голяма част от състава на обезмасленото мляко на прах представлява казеин протеин. Познат още като „бавен” протеин, той се характеризира с постепенно разграждане и усвояване. Според изследване, проведено през 1997 година от Ив Боари и негови колеги от университета Оверн, това негово свойство води до умерено повишаване на протеин синтезата за продължителен период от време, като едновременно с това предотвратява разграждането на съществуващия протеин в организма. За разлика от казеина, суроватъчният протеин се абсорбира много бързо от тялото. Това предизивиква рязко повишаване на производството на протеин за кратък период от време, като протеиновият синтез се възвръща  към обичайните стойности след 3 до 4 часа. 

Хранителна стойност на суроватъчния протеин
 
Според изследване, проведено през 2008 година от Камила Хопе и специалисти от университета в Копенхаген, съдържанието на протеин в суроватъчния протеин на прах обикновено се движи в диапазона от 11-14.5%, като останалите 63-75% представляват въглехидрати. Това се отнася най-вече до обикновените суроватъчни пудри, но днес на пазара се предлагат подобрени формули със суроватъчен протеин концентрат или суроватъчен протеин изолат, които се отличават с много по-висока концентрация на протеин. Суроватъчният протеин концентрат се получава чрез премахване на голяма част от въглехидратното или лактозно съдържание в суроватката, което води до протеиново съдържание в рамките на 34% - 80 %. За разлика от концентрата, при суроватъчния протеин изолат се извършва извличане на протеиновото съдържание от суроватката, което позволява още по-голямо съдържание на протеин - над 90%.

 

Хранителна стойност на обезмасленото мляко
 
Протеиновата пудра от обезмаслено мляко обикновено съдържа по-малко от 1% мазнини. Благодарение на това, продуктът се характеризира с дълъг срок на годност, обикновено около 3 години. Подобно на суроватъчния протеин концентрат, средното протеиново съдържание в обезмасленото мляко на прах е 36%, като останалите 52% представляват въглехидрати под формата на лактоза.
 

Обезмаслено мляко на прах срещу суроватъчен протеин
 
Според д-р Жозе Антонио, както обезмасленото мляко, така и суроватъчният протеин представляват отличи източници на пълния спектър от аминокиселини и съдържат много ниско количество мазнини. Както споменахме, една от основните разлики между тези два продукта се изразява във вида протеин, от който са изградени. Докато протеинът в обезмасленото мляко на прах е 70% казеин и около 20% суроватка, при суроватъчния протеин, съдържанието е почти изцяло суроватъчен протеин. Докато суроватъчният протеин концентрат и обезмасленото мляко на прах съдържат сходни въглехидрати, суроватъчният протеин изолат включва много по-малко количество от тях и много повече протеин в сравнение с пудрата от обезмаслено мляко. Въпреки, че няма пряка връзка с хранителната стойност, трябва да имаме в предвид и разликата в цената на двата вида протеинови добавки, която е много по-висока за протеиновите пудри, изготвени от суроватъчен протеин концентрат или изолат в сравнение с обезмасленото мляко на прах.


 

Препоръки
 
Според д-р Жозе Антонио, „бързите протеини”, като суроватъчния, трябва да бъдат консумирани непосредствено след интензивна тренировка. За разлика от тях, „бавните протеини”, като казеин, действат отлично в продължение на дълъг период от време, през който синтеза на протеин и мускулното възстановяване протичат постепенно. Поради тази причина се препоръчва обезмасленото мляко на прах да се консумира преди сън, осигурявайки продължителна почивка и ефективно мускулно възстановяване.
 
 
Топ протеинови формули
97
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Базовите упражнения ангажират няколко мускулни и ставни групи едновременно, като най-често става дума за най-големите и силни мускули в тялото. Резултатът е, че те постигат най-големи резултати и стимулират отделянето на тестостерон и растежни хормони. Това е най-добрият тип упражнение за покачване на чиста мускулна маса."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com