сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Суплементи за подобряване здравето на очите

Суплементи за подобряване здравето на очите

Суплементация с тези хранителни добавки ще ви помогне да осигурите нужните ценни вещества за оптимално здраве на очите. Нека обаче факта, че приемате витамини и специализирани суплементи не ви дава повод да оставите здравословната диета на заден план, позволявайки си повече некачествени храни (junk foods).
Суплементите за очи, както подразбираме от класификацията им, имат една основна цел: да подсилят диетата ни и да осигурят всички вещества нужни за едно отлично зрение.

Какво да разбираме под “здравословна диета“ за добро зрение?
Според препоръките на диетолози и изявени медицински лица в сферата на храненето една здравословна диета включва:

- Плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, обезмаслени или нискомаслени млечни продукти

- Чисти меса, риба, птиче месо, боб, яйца и сурови ядки

Всички тези храни са с ниско или нулево съдържание на наситени мазнини, транс мазнини, холестерол, сол и добавени захари.

Всеки обаче знае, че повечето от нас не хапват много плодове, зеленчуци или други богати на хранителни вещества храни. Все по-често в забързаното си ежедневие прибягваме до високо-калорични, произведени от рафинирани суровини, бедни на витамини и минерали храни. Това оказва отрицателно влияние на тялото ни, включително и на цялостното здраве на очите ни.Приемайки витаминно-минерален комплекс всеки ден, вие ще запълните липсите на основни незаменими вещества от една нетолкова перфектна диета. По този начин ще се предпазите от дегенеративни заболявания, включително заболявания, като късогледствои катаракта на очите (пердето, което затъмнява очите).

AREDS: Приложение на суплементи с цел намаляне от риска за поява накъсогледство
Изследване за болести по очите свързани с остаряването на индивида - AREDS е мащбно изследване проведено през 1990 разкриващо връзката между силни антиоксиданти, витамини и минерали, и здравето на очите. Спонсорирано е от Националния Очен Институт (NEI), един от Федералните Правителствени Национални Институти за Здравето в САЩ.

Каква е била целта на AREDS?
Да се проучат рисковите фактори за развитието на късогледствои катаракти.
Да се докаже дали високи дози от различни антиоскиданти и цинк биха повлияли положително при късогледствои катаракти.

Резултатите от ARЕDS сочат, че коктейла от антиоксиданти под формата на витамини А, C и Е (комбинирани с минерала Цинк) значително намаляват риска от развитие на AMD и евентуална загуба на зрение.

Дозите използвани в изследването са били:
Витамин C – 250mg
Витамин E – 400IU
Витамин A (под формата на beta-carotene) – 15mg
Цинк (под форма на цинков оксид) – 80 mg
Mед (под форма на меден оксид) – 2mg
(Медта е добавена във формулата, защото високите дози на цинк често са свързвани с дефицит на мед) И двата минерала може да си набавите с някой концентриран витаминно-минерален комплекс

Макар тези вещества да не са повлияли значително на катаракта и развитието му, по нови изследвания доказват, че развитието на катаракт е свързано с оксидативни промени в окото, а антиоксидантите помагат точно в този момент намалявайки риска от катаракт.

Като продължение на оригиналното AREDS изслеване, NEI спонсорира AREDS2, ново изследване за да се разгледат ефектите и действието на друг тип суплементи за очи. Това са високи дози lutein, zeaxantin и/или омега-3 мастни киселини при лечение на AMD, катаракт и дегенератвни проблеми с очите. Приблизително 4.000 човека на възраст 50-85 години участват във второто изследване. Изследването трае 5-6 години и резултатите са оповестени през Юни 2008.Кои са препоръчителните хранителни добавки за подобряване здравето на очите

Проведените изследвания доказват, че суплементацията с мултивитамини намаля риска от проблеми с очите. Един витаминно-минерален комплекс съдържа почти всички или всички от следните вещества. Всяко едно от тях може да си намерите и в по-концентриран вариант.

Повечето от тези витамини и други хранителни добавки играят ключова роля при намалянето на риска или забавянето на прогреса на дегенеративни болести, включтелно и хронични очни проблеми.

Витамин A или бета-каротен.
Витамин А или неговия прекурсор бета-каротена е изключително важен за зрението в затъмнени помещения или през нощта, заздравяването на повърхностни рани и правилното функциониране на имунната система. Бета каротена беше част от формулата на ARDES.

*Внимание: Високи дози от бета каротен може да бъдат токсични, ако се приемат с алкохол. Друг страничен ефект при предозиране с този витамин е оранжавеене на кожата, тъй като бета каротена се акумулира под епидермиса (този ефект, ще изчезне веднага след като приемате суплемента в умерени количества).

Комплекс B Витамини (те включват витамини B1, B2, B3, B5, B6, B12 фолиева киселина, биотин и холин).
Този комплекс може да намали хроничните възпаления и да предотврати повишаването на хомоцистеиновите нива в кръвта, които пряко се свързват с съдови проблеми засягащи ретината. B витамините играят ключова роля за намаляване риска от развитие на късогледствотои лечението на увеит, основна причина за слепотата.

Увеит – Възпаление на средния слой от очната ябълка, наречен „увея“

Витамин C – Мощен антиоксидант. Част от формулата на AREDS. Други изследвания подкрепят факта, че суплементацията с този витамин намаля риска от катаракт.

Съдържанието на витамин C в храните рязко пада докато те се доставят (плодовете) или се приготвят. Затова доза от грам на ден е нужна за здравето на очите ви, а и не само. Това е водо-разтворим витамин, който не се задържа от организма, ако се приема в големи количества, затова търсете витамин C с бавно освобождаване от грам, или по малки милиграми, които да взимате няколко пъти на ден.

Ако страдате от Глаукома, вашият лекар трябва да ви предпише дози от 2 до 35 грама дневно. Много от него няма да бъде изхвърлен, защото ще се използва от организма ви за поддържането и възстановяването на колагеновите тъкани в очите ви.

Витамин D – В скорошна литература се говори, че дефицита на витамин D е широко разпространен, особенно в зимните месеци. Изследване предполага, че суплементация с витамин D намаля риска от развитие на късогледство.

Витамин Е – Друг компонент от AREDS формулата, той се свързва и с намалянето риска от катаракти в други изслевания.
400 UI на ден са достатъчни.

Има два типа Витамин E: Натурален и синтетичен

Натуралния Витамин Е под формата D-alpha-tocopherol, а синтетичната му версия се представя, като dl-alpha-tocopherol.

Най-добрия вариянт, е когато токоферолите са смесени и натурални, те биха съдържали d-beta, d-gamma и d-delta форми.

Лутеин и zeaxantin – Тези каротеноиди и macular пигменти могат да намалят риска от късогледство и катаракт.

Лутеина е жълт пигмент, който се намира в човешкото око. В сравнение с другите разледани вещества, лутеина не се произежа от тялото и затова може да се набави само чрез храни или под формата на суплемент.
6-10 мг на ден биха били повече от достатъчни за доброто здраве на очите ви.

Фитохимични антиоксиданти – Растителните екстракти, като тези на гинко билобата и боровинка, съдържат фито-химикали, които осигуряват защита от оксидативен стресс в цялото тяло, включително и очите.

Омега-3 незаменими мастни киселини. Тези уникални деривати от риба или растения могат да намалят риска от сухи очи и да допринесат за цялостното здраве на очите. Да не забравяме, че те са едни от най-силните антивъзпалителни агенти.Изследователи предполагат, че този тип суплемент биха забавили и дори предотвратили прогреса на късогледството. Др. Барбара Блоди – професор в отдела за офтамотология в универститета в Уисконсин и главен изследовател в AREDS2 - Тези мастни киселини са част от ретината и биха помогнали на cones и rods в ретината да виждате по ясно. Идеята е проста, ако са налични в достатъчни количества в организма, ще спасите зрението си.

Биофлавоноиди – Съставна част в много плодове и зеленчуци. Изглежда, че те помагат на тялото да абсорбира витамин C с цел повишаване на антиоскидантните свойства. Хубаво е витамин C-то ви да е в именно една такава комбинация.

Селен
Твърди се, че 50 микрограма на ден могат да подобрят зрението.
Селена е друга форма антиоксидант, чиито ефект върху зрението не е изследван.
Той е важна част от актиоксидантните ензими в окото.

Внимание: Селена може да предизвика стомашни проблеми във високи дози. Ако 50mcg са ви много, просто пробвайте с по-малка доза.

Повечето от проведените изследвания са относно късогледството– главна причина за загубата на зрението. Това е сериозен проблем; 8 милиона хора са изложени на риск от късогледствои 1.8 милиона вече страдат от развита форма според NEI.Милиони са тези, които страдат от лека форма на заболяването. Очаква се тази цифра да се удвои до 2020 година.

Заключение:
Една добра диета не е достатъчна за тези от вас, които страдат от някакъв тип проблем със зрението. Почти невъзможно е за някой, който вече развива подобен проблем, да си набави нужните хранителни вещества чрез храната имайки се в предвид как я отглеждаме и третираме. В този случай е нужна допълнителна суплементация.

Дали високи дози антиоксиданти са препоръчителни, обаче остава под въпрос. Все пак препоръчваме приема им в умерените дози препоръчани от производителите. Взимайки прекомерни количества от хранителна добавка няма да ви избави мигновенно от заболяване или пък ще ви накара да придобиете супер зрение, но определено ще е стъпка напред в борбата със стресорите на очите. Тялото ви може да усвои само известни количества хранителни вещества, затова се постарайте да поемате повече умерени дози от суплементи и зелена храна в различни части от деня си.

СИЛА БГ Тийм
Добавки за по-добро зрение
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-01-23 | 19:21:11
Здравейте Силвия, всеки концентриран мулти-витаминен комплекс ще ви свърши работа. Сама може да разгледате етикетите на тези продукти и да видите колко концентрирани са горе описаните съставки в тях. Пример за такъв комплекс за дами е продукта на на Оptimum Nutrition - http://www.silabg.com/bg/162-OPTIMUM-NUTRITION-OPTI-WOMEN-60-caps.html
2012-01-23 | 16:54:27
Силвия
Статията е много полезна, мерси.
Обаче искам да питам, има ли продукт, който е комплекс от всички тези суплементи? За да не се пие всичко отделно, защото това са ужасно много хапчета.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Във фермите на заводите за месо е пълно с бактерии, а фабриките работят с месо от стотици хиляди различни крави. За да пречисти месото от вредни вещества, индустрията го подлага на баня с амониев газ. Според щатските регулатори процесът е безопасен, защото амонякът не се отлага в месото. Съзнанието за тази процедура е просто още една причина да избягвате бързата храна и хамбургерите, а месото да купувате от доверен производител, вместо направо от супермаркета."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com