сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Урсоликовата киселина - революция в бодибилдинга?

Урсоликовата киселина - революция в бодибилдинга?

Урсоликовата киселина (малол) е съединение, съдържащо се в  ябълковата кора и редица други растения - боровинка, розмарин, риган, мащерка, слива. То нашумя в бодибилдинг средите след публикуването на резултатите от изпитания в престижния журнал Клетъчен Метаболизъм, проведени от учени от университета в Айова.  Изследователите идентифицирали гените, които се активизират от две катаболни състояния на мускулите - недохранване и денервация (напр. причинена от нараняване на гръбначния стълб). След това се обърнали към огромна база данни генотипи от 1300 "кандидат-химикали" и проучили кой от тях е в състояние да спре действието на катаболните гени.

Това било веществото урсоликова киселина. Учените дали от нея на недохранени и денервирани мишки и установили мощно антикатаболно и анаболно въздействие. Мишките от контролната група с плацебо загубили много повече мускулна маса, а в друго изследване мишките, подложени на нормална диета и третирани с урсоликова киселина за пет седмици, успяли да развият 15% повече мускули. Под микроскопа се виждали уголемените им мускулни фибри - доказателство за мускулна хипертрофия.

 
Учените измерили и силата на захвата на мишките с новопридобити мускули. Той бил увеличен значително, а мишоците не само, че не били наддали килограми, а напротив - били покачили чиста мускулна маса, тоест загубата на мазнини била пропорционална на покачването на мускулна маса.
 
Резултатите подтикнали учените да изследват начина на действие на урсоликовата киселина. Изследването на активните гени показало включване на 18 гени и изключване на 51. Сред изключените били два от най-потентните гена, свързани с мускулната атрофия - атроген-1 и MuRF-1. Най-потентният активиран ген бил този, който кодира IGF-1 в мускула - инсулиноподобния фактор на растежа. Локалното производство на IGF-1 е най-важният процес в мускулната хипетрофия, защото инициира процеса на назначаване на клетки за изграждане на нови 
протеини.

 
Изследване по темата от 2008 година демонстрирало способността на урсоликовата киселина да бъде инхибитор на ароматизацията - да редуцира естрогеновата продукция и да увеличи свободния тестостерон. Наблюдаван е и анаболен ефект над костите чрез стимулиране на остеобластови формации (мононуклеутидните клетки, изграждащи костта). Още едно изследване от 2010г., публикувано в Биоорганична и медицинска химия показва, че урсоликовата киселина е инхибитор на ензима 11b-HSD1, увеличаващ нивата на кортизола.
 
Друго изследване от миналата година, направено от учени в Корея, потвърждава, че урсоликовата киселина активизира рецепторите PPAR-алфа,  които увеличават производството на липопротеин липаза и аполипопротеин A-V, същевременно редуцирайки производството на аполипопротеин-C3 в черния дроб. Тези промени в организма водят до освобождаването на мастните киселини, което позволява оксидирането или съхранението им и до повишаване на HDL холестерола. И двата фактора се отразяват благоприятно на загубата на тегло.  

 
Накрая, ако сте фенове на магарешкия бодил, ще ви бъде интересно да научите, че през 2006г. доклад в Life Sciences показва как урсоликовата киселина предпазва черния дроб от увреждане вследствие консумирането на етанол. Описани са още и благоприятни противоракови, антиоксидиращи и антивирусни ефекти
 
Урсоликовата киселина
 
- Редуцира задържането на мазнини и увеличава изгарянето им чрез инхибиране на панкреатиковата липаза и подобрен процес на липолиза в мастните клетки.
 
- Редуцира превръщането на кръвна захар в мазнини чрез инхибиране на мастната киселина синтаза.
 
- Увеличава енергийните запаси в мускулите, подобрявайки гликогенните депа.
 
- Редуцира мазнините в областта на корема чрез инхибиране на 11bHSD1.

- Има антиканцерогенни свойства чрез инхибиране на пътищата на активирането на STAT3.

- Понижава холестерола чрез активиране на PPAR-алфа.

- Редуцира нивата на естрогена чрез ароматазно инхибиране.

- Заздравява костите, подобрявайки диференцирането и минерализацията на остеобластите.

- Повишава чистата мускулна маса чрез повишена чувствителност към IGF-1 и инсулин, и инхибиране на атроген-1 и MuRF1.

 
Изследвания
 
- Arch Pharm Res. 2009 Jul;32(7):983-7.
Anti-lipase and lipolytic activities of ursolic acid isolated from the roots of Actinidia arguta.

- Biochem Biophys Res Commun. 2010 Feb 12;392(3):386-90.
Evaluation of inhibition of fatty acid synthase by ursolic acid: positive cooperation mechanism.


- Issled. Mekh. Vliyaniya Bal'neol. Faktorov Regul. Sist. Org. (1976), 101-2.
Effect of ursolic acid on the energy and carbohydrate metabolism of muscles


- Bioorg Med Chem. 2010 Feb 15;18(4):1507-15.
11beta-Hydroxysteroid dehydrogenase 1 inhibiting constituents from Eriobotrya japonica revealed by bioactivity-guided isolation and computational approaches.


- Mol Cancer Res. 2007 Sep;5(9):943-55.
Ursolic acid inhibits STAT3 activation pathway leading to suppression of proliferation and chemosensitization of human multiple myeloma cells.


- Bioorg Med Chem Lett. 2011 Oct 1;21(19):5876-80.
Ursolic acid is a PPAR-α agonist that regulates hepatic lipid metabolism.


- Eur J Med Chem. 2008 Sep;43(9):1865-77.
Evaluation of ursolic acid isolated from Ilex paraguariensis and derivatives on aromatase inhibition.


- Pharmacol Res. 2008 Nov-Dec;58(5-6):290-6.
Anabolic activity of ursolic acid in bone: Stimulating osteoblast differentiation in vitro and inducing new bone formation in vivo.


- Cell Metabolism. Volume 13, Issue 6, 8 June 2011, Pages 627-638
mRNA Expression Signatures of Human Skeletal Muscle Atrophy Identify a Natural Compound that Increases Muscle Mass


 
Остава да проверим дали това, което работи при мишките, ще проработи и при хората. Очаквайте първите суплементи с урсоликова киселина в Сила БГ!
 
Сила БГ Тийм
Препоръчани продукти за мускулна маса
155
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"За пореден път нашият екип мислейки за вас, ви предлага все по-изгодни условия за пазаруване. Даваме ви възможността с всеки изхарчен лев, да натрупвате промо точки, с които да получите напълно безплатно продукти от огромния каталог на Сила БГ! За всеки изхарчен от Вас лев вие получавате една промо точка и това е привилегия само на потребителите на silabg.com. Дори за някои марки получавате 2 промо точки за лев! Каква е цената на всеки продукт в промо точки можете да видите под цената му в лева."

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com