сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Витамини - източник на здраве и красота

Витамини - източник на здраве и красота


Обща информация

    Наименованието витамин се появява през 1912 г. Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални количества за нормалната жизнена дейност на човека и животните. Необходимостта от тях е обоснована през 1880г. Днес са известни около 30 витамина, някои от които вече не попадат в този клас. Съдържат се само в живите организми. Някои витамини се синтезират от чревните бактерии. Могат да се образуват в организма от провитамини (каротини, стерини). Биват мастноразтворими - Витамин А, Витамин D, Витамин Е, Витамин К и водноразтворими - Витамин С и група В. Витамините влияят (пряко или като активни съставки на ензими, нуклеотиди) на растежа, обмяната на веществата, функциите на имунната, нервната, ендокринната система, кръвообразуването, кръвосъсирването и др. Витамините не са заместител на храненето. Всъщност те дори не могат да бъдат усвоени от организма без прием на храна. Минералите са природни неорганични, много по-рядко органични продукти, представляващи химични съединения или химични елементи, възникнали в резултат на различни геоложки процеси.

По-голямата част от познатите до днес над 4000 минерала са неорганични, но съществуват и органични минерали. Минералите са относително еднородни, което се обуславя от определения химичен състав и подреждането на химичните елементи в еднакви структури. Почти всички минерали, с много малко изключения, имат кристална структура, тъй като елементите в тях са подредени в характерни геометрични форми. Тъй като са вещества, които човешкото тяло не може да произведе само техния външен прием е изключително важен. Не се храносмилат и попадат директно в кръвта. Минералите са изключително нужни за движението на невроните, мускулните съкращения, енергийния и флуиден баланс. Минерали, като калцият и фосфорът участват в състава на костите.История
    Понятието витамин произлиза от ”vitamine” и е комбинацията от думи измислена от полския учен Казимир Функ. Думите са ”vital” и ”amine”, които заедно значат амин на живота. През 1912 се смятало, че органичните микроелементи предпазващи от болестта бери-бери са химически амини. В последствие това се оказало погрешно и думата била съкратена до ”vitamin”. От десетки години насам техният външен прием, чрез хранителни добавки се счита за полезен за здравето и рискът от това за незначителен. Най-популярната тяхна форма за прием не чрез храната са така наречените мултивитамини. Мултивитамините са продукти, предназначени да допълнят хранителният ни режим доставяйки ни витамини, минерали и други ценни вещества. Те се предлагат под формата на таблети, капсули, дражета, прах, течност и инжекционни ампули. Всички останали форми освен инжекционните, които се предлагат само с лекарско предписание се продават свободно като хранителни добавки. Под категорията мултивитамин спадат всички продукти съдържащи повече от 3 витамина и минерала, без да включват билки, хормони или лекарства. В средата на 30-те години на XX-и век мултивитамините стават достъпни в аптеките и хранителните магазини. В началото те били от сушени билки, плодове и зеленчуци. От 1940г. се произвеждат синтетични таблетки. Много мултивитамини имат различни формули за различните потребителски сектори: за бременни, деца, тийнейджъри, жени, мъже, възрастни (над 50г.), диабетици, против стрес и др.Класификация
    Витамините се класифицират по биологичната и химичната им дейност, а не по тяхната химична структура. По този начин всеки витамин отговаря на определен брой витамери (химически съединения съставящи витамините и имащи определена биологична и химична дейност), всички от които показват характерната за за даден витамин биологична функция. Такъв набор от химикали са групирани по азбучен ред под наименуванията на познатите ни витамини. С течение на времето учените успяват да изолират различни витамини. На някои от тях имената биват променени заради близостта на природата им до витамин B (който по късно става комплекс от витамини), други пък отпадат от списъка с витамини заради по-късно откритият им невитаминен характер.

СПИСЪК С ВИТАМИНИ, ТЕХНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ И ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ДОЗИ

СПИСЪК С РЕЛАКСИФИЦИРАНИТЕ ВИТАМИНИ    Витамините и минералите са може би най-подценяваните хранителни добавки от фитнес и бодибилдинг ориентираните спортисти заради липсата на директен анаболен ефект. Работоспособността на човешкото тяло пряко зависи от зареждането му с хранителни вещества и микроелементи. Целостта на метаболитните процеси може да бъде нарушена при недостига на дори един единствен витамин или минерал и дори да доведе до заболявания и травми породени от слаба имунна система или увредена от „недохранване“ тъкан. Всеки един витамин и минерал отговаря за хиляди биохимични реакции, включително и за производството на хормони. Те допринасят за изграждането на мускулите, изгарянето на мазнините, регулират метаболизма.     Ако до преди 80 години приемът на витамини и минерали ставал само чрез храната, днес не можем да се похвалим с питателността и чистотата й от преди близо век и набавянето на нужните микроелементи особено за спортуващ, или усилено работещ човек без мултивитамини изглежда невъзможно.
Най-добрите мултивитамини
25
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Наред с тестостерона, растежният хормон е от съществено значение за изграждането на чиста, обемна и плътна мускулатура. BLUE GROWTH е продукт, който използва комбинация от няколко билкови екстракта, които по естествен път съдействат за отделянето на растежния хормон, без каквито и да било странични ефекти. Основният механизъм на действие се обвързва с подобряване на съня, а оттук и възстановяването – ключови фактори за мускулния растеж."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com