сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Всичко, което трябва да знаете за аминокиселините

Всичко, което трябва да знаете за аминокиселините

Обширният и многоцветен свят на хранителните добавки бива обитаван от най-различни „индивиди“. Толкова много, всъщност, че при всяко ново посещение научаваме нещо ново, или пък за пореден път се объркваме и показалецът ни неволно посяга към главата ни. Представете си въпросния свят като кръстовище с натоварен трафик, където няма нито светофари, нито знаци, нито маркировка. Успешното преминаване през този хаос изглежда е въпрос на късмет, а не трябва да е така!

Една от висшите ценности на Сила БГ е да запознава своята аудитория с необходимата информация относно света на хранителните добавки по точен, разбираем и достоверен начин. Искаме вие да бъдете максимално запознати, за да можете да преследвате своите фитнес и лайфстайл цели със спокойствие и увереност!

Затова грабваме чертежите, провеждаме една бърза оперативка с екипа и отиваме право към кръстовището – време е да внесем яснота!

Да започнем от самото начало – Що е то аминокиселина?Отговорът, който се среща най-често е: Аминокиселините са градивните елементи, които изграждат белтъчините в нашето тяло. Въпреки, че отговорът е верен, той не е изчерпателен. Аминокиселините, също така, участват в синтеза на невротрансмитерите, участват в синтеза на хормоните, участват в производството на енергия, помагат за разграждането на храната и възстановяват тъканите в тялото ни.

Аминокиселините се делят на три типа: незаменими, заменими и условно незаменими.

Това, което трябва да знаем е, че поддържането на всички функции в организма ни изисква определено количество аминокиселини, а по-конкретно: цели 20 от тях. Ще разгледаме различните типове и ще установим какви свойства притежават, след което ще поговорим малко за най-често срещаните добавки, съдържащи аминокиселини и как да намерим това, което ни трябва.

Незаменими аминокиселиниТова са всички аминокиселини, които организмът не може да произвежда. Те са 9 на брой и се набавят единствено и само чрез храната и хранителните добавки, като най-често може да ги срещнете с наименованието EAA.

Незаменимите аминокиселини са: валин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, треонин, триптофан, фенилаланин и хистидин. Важно уточнение, което трябва да направим е, че 3 от незаменимите аминокиселини спадат към прослуватата група BCAA (верижно разклонени аминокиселини). За тях – по-късно.

Валин – Участва в производството на енергия, възстановяването на тъканите и растежа на мускулите. Валинът, също така, може да придаде на организма повече сила и издръжливост.

Изолевцин – Участва в поддържането на оптималния метаболизъм, регулира нивата на енергия в организма и е важен компонент на имунната система. Също така, изолевцинът помага на тялото ви да произвежда хемоглобин.

Левцин – Участва в производството на хормона на растежа, контролира нивата на кръвната захар и е основен градивен елемент на редица важни белтъчини. Също така, левцинът помага за растежа и възстановяването на мускулната тъкан.

Лизин – Участва в производството на различни хормони и в производството на енергия. Лизинът, подобно на изолевцина, също е важен компонент на имунната система. Отделно, той помага на организма да усвоява калция.

Метионин – Участва в растежа на тъканите, оптимизира метаболизма и участва в процесите по детоксикация на организма. Отделно, метионинът помага на организма да усвоява редица основни минерали, сред които цинк и селен.

Треонин – Участва в производството на колаген и еластин – белтъчините, които изграждат съединителната тъкан и помагат за образуването на кръвни съсиреци, предотвратявайки кървене. Той е и важна част от имунната система.

Триптофан – Участва в производството на невротрансмитера серотонин, който регулира апетита, настроението и съня. Триптофанът помага и за поддържането на правилния азотен баланс в организма.

Фенилаланин – Участва в производството на невротрансмитерите допамин, епинефрин и норепинефрин. Фенилаланинът е важен и за производството на други аминокиселини.

Хистидин – Участва в производството на невротрансмитера хистамин. Хистаминът играе важна роля в имунната система на организма, храносмилането, съня и сексуалната функция.

Заменими аминокиселиниТова са всички аминокиселини, които се произвеждат по естествен начин в организма. Когато всичко е наред и сме в добро здраве, допълнителният им прием чрез храна и хранителни добавки не е наложителен.

Заменимите аминокиселини са: аланин, аргинин, аспарагин, аспарагинова киселина, глутамин, глутаминова киселина, глицин, пролин, тирозин, серин и цистеин.

Аланин – Участва в елиминирането на токсините, появяващи се след разграждането на мускулните белтъчини вследствие на интензивни тренировки. Също така, аланинът поддържа нивата на кръвната захар под контрол и регулира нивата на холестерола.

Аргинин – Участва в производството на азотен оксид, понижавайки кръвното налягане. Отделно, той участва в пречистването на бъбреците, в поддържането на хормоналния баланс и е основен компонент на имунната система.

Аспарагин – Участва в растежа и развитието на мозъчните клетки (невроните) и поддържа здравето на централната нервна система. Също така, той участва в изграждането на гликопротеини – образувания, които изграждат съединителната тъкан и поддържат метаболизма.

Аспарагинова киселина – Участва в синтеза на други аминокиселини, сред които 4 от основните (изолевцин, лизин, метионин, треонин). Аспарагиновата киселина е част от химичната структура на много ензими - специални белтъци, които осъществяват протичането на важни химични реакции в организма.

Глутамин – Участва в производството на антиоксиданта глутатион, който противодейства на свободните радикали. Също така, глутаминът е важен за правилното храносмилане, за силна имунна система и за снабдяването на клетките с енергия.

Глутаминова киселина – Участва в регулирането на нивата на амоняк в мозъка. Тя служи като източник на енергия за мозъчните клетки и играе важна роля в синтеза на гама-аминомаслената киселина – невротрансмитер, който спомага за намаляване на активността на централната нервна система.

Глицин – Участва в производството на колаген. Също така, глицинът транспортира глюкозата в организма, участва в клетъчния растеж и функция, както и подкрепя здравето на храносмилателната система.

Пролин – Участва в състава на колагена, заемайки една трета. Всеки път, когато някоя тъкан бъде засегната или наранена, организмът увеличава производството на пролин, за да ускори процеса по възстановяване.

Тирозин – Участва в производството на хормоните в щитовидната жлеза, както и в това на невротрансмитерите допамин, норепинефрин и епинефрин. Допълнителният прием на тирозин се предписва при различни клинични състояния, включително хипертония, депресия и хронична болка.

Серин – Участва в производството на незаменимата аминокиселина триптофан. Серинът е от жизненоважно значение за производството на серотонин и неговият дефицит може да доведе до тревожност, безсъние, объркване и дори депресия.

Цистеин – Участва в производството на таурин – антиоксидант, който подобрява функциите на сърдечно-съдовата система и мускулите. Една от най-важните роли на цистеина е, че той е компонент на глутатиона, който неутрализир свободните радикали и предотвратява оксидативния стрес.

Условно незаменими аминокиселиниУсловните незаменими аминокиселини са наречени така, защото в определени условия, организмът ви не може да задоволи собствената си необходимост от тях. Такива обстоятелства са тежки заболявания, високи нива на стрес и възстановителни периоди след тежки операции.

В такива случаи обикновено се предписва диета, висока на въпросните аминокиселини, подкрепена от хранителни добавки, за да се улесни максимално работата на изтормозения организъм.

Аминокиселините, които спадат в тази категория са: аргинин, глицин, глутамин, орнитин, пролин, серин, тирозин и цистеин.

Досега на сме споменавали орнитина, но в тази статия може да прочетете всичко за него!

EAA vs. BCAA – Кое какво е?Дотук добре. Разгледахме различните типове аминокиселини, открихме какви са разликите и установихме всичките им функции. Сега ще преминем към сърцевината на нещата, а именно различните хранителни добавки.

Предполагаме, че сте виждали добавки както с BCAA (верижно разклонени аминокиселини), така и с EAA (незаменими аминокиселини). Но каква е разликата? Коя за какво е? По-добре е да приемате само BCAA, или EAA ще ви свърши по-добра работа? Нека изчистим всички неясноти относно двата вида добавки.

Както вече казахме, деветте ЕАА участват в редица функции в организма. Те са съществени за: регулацията на храносмилателната система, регулирането на енергийния баланс, доброто настроение, насърчаването на мускулния растеж, възстановяването на увредени тъкани и здравето и еластичността на косата, ноктите и кожата.

ВСАА са подраздел на ЕАА, състоящ се само от три аминокиселини (валин, левцин, изолевцин). Тези аминокиселини подкрепят конкретни функции, свързани с физическото състояние. Това е причината хранителните добавки с BCAA да са известни сред бодибилдърите, атлетите и всеки, който се занимава със силови и интензивни спортове.

BCAA се използват от тялото ни за: гориво по време на тренировка, намаляване на умората след тренировка, предотвратяване на мускулното разграждане, намаляване на осезаемостта на мускулната треска, насърчаване на мускулния растеж и подпомагане на по-бързото цялостно възстановяване.

EAA vs. BCAA – Кое е по-добро?Както с всичко останало, по-доброто в случая е изцяло относително. Всичко зависи от целите, които сте си поставили. Ако целта ви е да натрупате мускулна маса, да имате повече издръжливост и като цяло да бъдете в по-добра физическа форма, то логичният отговор е, че BCAA биха били по-добрият избор за вас. Това така ли е?

Поради факта, че BCAA са част от деветте EAA, тяхното действие в организма не е самостоятелно. Тоест, те си взаимодействат с останалите незаменими аминокиселини. За извършването на своите функции, BCAA изтеглят аминокиселините от цялото тяло и ги транспортират до мускулите. Ако приемате само верижно разклонени аминокиселини, организмът ви може да изпадне в дефицит на EAA, изнемогвайки да поддържа функциите, за които вече споменахме. Това не само може да влоши представянето ви по време на тренировка, но и може да влоши цялостното ви здраве.

Оптималното решение в този случай е комбиниран прием на EAA и BCAA. По този начин вие осигурявате на тялото си необходимите незаменими аминокиселини, предотвратявайки техния дефицит.

Ако целите ви са по-скромни и не се стремите към фитнес постижения, а по-скоро искате да укрепите цялостното си здраве, то приемът на хранителни добавки с EAA е по-добрият избор.

EAA vs. BCAA – Как се пие?Тук отново отговорът е относителен. Няма правилно и грешно време, в което да приемате аминокиселини – организмът ни ги използва постоянно и винаги биха били добре дошли. Ако обаче имате сериозни фитнес цели, съществуват времеви прозорци, в които приемът им би бил по-ефективен.

Тези прозорци са: непосредствено преди тренировка, по време на интензивна тренировка, или непосредствено след тренировка.

BCAA са бързо усвоими и времето, за което достигат до мускулите, за да ви подготвят за тренировка е много кратко. Също така, приемът им след физическо натоварване помага за по-бързото възстановяване и създава анаболна среда, помагайки на мускулите ви да растат. Същият принцип може да се приложи и при консумацията на EAA.

Да се върнем в началото – Кои хранителни източници са най-богати на аминокиселини?Аминокиселините се срещат в много храни, но най-богатите източници са животинските продукти, най-вече телешкото месо, пилешкото месо, рибата, млечните продукти и яйцата. Също така, аминокиселините в тези продукти са най-лесно усвоими от организма.

За тези от вас, които не консумират месо или никакви животински продукти, най-добрите източници са ядките, бобовите култури, някои зърнени култури и соята.

Вместо заключение...

Долу ще откриете няколко страхотни продукта, които да приветствате във вашия арсенал от хранителни добавки. Екипът на Сила БГ ви пожелава успехи в начинанията, отлично здраве и много щастие! Не забравяйте – щастието е във ваши ръце! Напред и нагоре!


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Какъв е цветът на това, което ядете? Ако е бял, не е правилно. В по-голямата си част много от "белите" храни, които ядем, не са толкова здравословни за нас. Разбира се, това не включва бели меса като пилешко или пуешко, яйчен белтък, мляко, сирене. Вместо това се отнася до прости въглехидрати, от които се пълнее. Простите захари изострят нивата на инсулина, което съхранява храната като мазнини, вместо да я изгаря."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com