сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Кога детето трябва да тръгне на фитнес?

Кога детето трябва да тръгне на фитнес?

Във века на информационните технологии и вредните храни, когато затлъстяването се превръща в истинска епидемия и предпоставка за развитието на сериозни социално значими заболявания, грижата за здравето на детето става все по-трудна мисия. Тук задачата на родителите е да съблюдават начина на хранене на малките, така че те да имат минимален допир до заливащите търговската мрежа свръхсолени храни, сладки изделия и т.нар. „джънк фууд” и „полуфабрикати“.

Желателно е още от най-ранна възраст у детето да бъде възпитавана култура на хранене, включваща всекидневна консумация на пресни плодове, зеленчуци, чисто месо и разбира се – достатъчно риба и морски дарове, които доставят на тялото незаменимите мастни киселини, съдействащи за правилното функциониране на подрастващия организъм.Изключително важно е насърчаването и на физическата активност, така че детето да прекарва възможно най-малко време пред компютъра или телевизора. Задължително е малчуганите често да бъдат извеждани на разходка сред природата, далеч от шума и замърсения градски въздух. Също така е необходимо и да правят подходящи за възрастта си упражнения, които да съдействат за правилните растеж и развитие на тялото и ума.

Кога обаче е удачно детето да започне да тренира във фитнес?

Естествено, отговорът на този въпрос е строго индивидуален и зависи от степента на развитие и общото здравословно състояние на всеки подрастващ. На първо място обаче е важно нищо да не става насила, тъй като има и опасност детето да подходи несериозно и с досада, ако едно занимание му се налага едностранно и без неговото желание.

За първите стъпки на малчуганите към спортната зала ни съветва инструкторът от Калкутa, Арнав Саркар. По неговите думи, при съответното желание, детето може да влезе във фитнеса на всяка една възраст. Саркар дава пример от личната си практика, в която успешно е обучавал дори 5-6 годишни момчета.Според специалиста най-важно е да се спазват базовите правила при започване на редовно физическо натоварване, които важат и за възрастните. Първоначалната интензивност на упражненията трябва да е съвсем ниска, за да е базопасна, като се следи за правилното изпълнение на всяка задача. По-нататък натоварването постепенно се увеличава. Тук е много важно родителят да повери детето си в ръцете на опитен и внимателен инструктор, който да разработи най-подходящата за него програма.

Може ли да се появят негативни странични ефекти от физическото натоварване в ранна възраст?

Арнав Саркар опровергава всякакви подобни твърдения и посочва, че трябва да сме здрави във всяка възраст, а най-подходящо средство за това е именно спортът, тоест физическата активност. Инструкторът посочва като невярно твърдението, че вдигането на тежести през пубертета може се отрази неблагоприятно върху височината на трениращия.Нещото, което тревожи специалиста е, че тръгването на фитнес още на 5-6 годишна възраст може по-скоро да засегне психиката на детето, заради натискът, който може да бъде оказан от страна на родителите. Той препоръчва първото посещение в залата да се случи около 14-15 годишна възраст, когато подрастващият е в състояние да взема решения самостоятелно. Също така, след тази възраст оформянето на тялото се случва далеч по-лесно. Саркар препоръчва децата да бъдат записвани на групови занимания (освен ако те предпочитат да не бъдат заобиколени от много хора), които да повишат мотивацията им за постигане на по-добри резултати. Освен това, те биха оказали положително влияние върху способността на детето да се социализира.

Инструкторът напомня, че със започване на интензивни тренировки, е необходимо да се промени и хранителният режим. Важно е да увеличи приемът на въглехидрати и протеини, за да могат мускулите да се възстановяват и да растат. Това ще гарантира постигане на добри резултати и ще предотврати понижаване на имунитета.

Кога може да се започне прием на хранителни добавки?Имайки предвид нездравословното хранене и липсата на активност на съвременния човек, не е трудно да се досетим колко много незаменими вещества отсъстват от нашия организъм. С увеличаването на физическата активност, необходимостта от жизненоважни съставки става все по-осезаема.

Също както с фитнеса, с хранителните добавки не бива да се избързва. Хубаво е те да се съчетаят след задължителна консултация със специалист, така че след физическо натоварване организмът да се възстановява правилно, без да страда от хранителни дефицити.

Най-необходими за подрастващия организъм (а и за вече порасналия) са мултивитамините, защото те оказват подкрепа на абсолютно всяка една система в човешкия организъм. Недостигът на един или повече витамини винаги дава отражение на общото състояние. За сметка на това, приемът на допълнителна доза витамини стимулира имунната система, подобрява цялостната издръжливост, подобрява паметта, подобрява концентрацията, гарантира по-бързо възстановяване след тренировка и намалява нивата на стрес и тревожност.

Сред най-необходимите за начинаещите спортисти продукти несъмнено са и протеиновите пудри, които ще спомогнат за изграждането на мускулната тъкан. Необходимостта от протеини нараства пропорционално със степента на натоварване. Важно е да се отбележи, че на практика е невъзможно да се качи мускулна маса, ако не се приемат адекватни количества белтъчини. Препоръчителният прием на протеин между 1.5 гр. и 2.5 гр. белтъци на килограм телесно тегло.Освен от хранителни добавки, ценните вещества трябва да черпим и класически – чрез похапване на месо, риба и морски деликатеси, яйца, ядки и семена, млечни продукти и бобови култури. Освен това, изключително важна е консумацията на рибено масло – един от най-добрите източници на омега-мастни киселини. Те са от ключово значение за здравето на мозъка и сърцето, действат анти-възпалително и подобряват метаболизма.

За по-доброто здраве съществена роля играят и антиоксидантите, които се борят със свободните радикали, предпазвайки организма от вредното им действие. Те имат благоприятен ефект върху всички системи в организма. Според здравните специалисти, независимо дали тренираме или не, трябва да си осигурим адекватен прием на различни антиоксиданти чрез храна или хранителни добавки.

Не на последно място, младежите, при които физическите или умствените натоварвания са по-тежки, трябва да си осигурят и аминокиселини. Те увеличават издръжливостта и спомагат за по-лесното възстановяване на тялото след тренировка. Освен това, те предпазват мускулната тъкан от т. нар. катаболизъм (мускулен разпад). Аминокиселините са основната градивна частица на протеините, което допълнително потвърждава идеята, че е важно трениращият да приема достатъчно количество белтъчини.

Най-популярните хранителни добавки в тази категория са аминокиселините с разклонена верига (BCAAs) и незаменимите аминокиселини. L-глутаминът, например, е ключова за спортистите аминокиселина. Тя е заменима, но в същото се среща в най-големи количества в мускулната тъкан и в организма ни като цяло.

В заключениеНе забравяйте, че тук става въпрос за живо същество със собствена воля. Винаги се консултирайте с децата си, питайте ги какво искат да правят и как да прекарват времето си преди да предприемате каквито и да е стъпки.

Ако вие самите сте активни и спортувате, вземете малките със себе си някога и вижте как реагират и дали им харесва подобно нещо. Това може да се окаже най-лесният начин да приветствате спорта в живота им.

Най-важното е да възпитате малчуганите да искат да бъдат активни и да се хранят здравословно. Не им го натяквайте като нещо задължително, а по-скоро бъдете пример за подражание. Живейте по начина, по който искате те да живеят, но без да бъдете догматични. Рано или късно, малките ще ви последват.


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2016-02-02 | 12:29:15
Борислав
Аз започнах да се занимавам с фитнес на 14 години, бях пълен, но определено спорта те учи на дисциплина и постоянство в живота.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Предлагаме ти да станеш част от една шарена и динамична индустрия, свързана с разнообразие, здраве и атлетични тела, вместо със стрес, напрежение и застой! "

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com