сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Кога детето трябва да тръгне на фитнес?

Кога детето трябва да тръгне на фитнес?

Във века на информационните технологии и вредните храни, когато затлъстяването се превръща в истинска епидемия и предпоставка за развитието на сериозни социално значими заболявания, грижата за здравето на детето изглежда все по-трудна мисия. Тук задачата на родителите е да съблюдават начина на хранене на най-малките, така че те да имат минимален допир до заливащите търговската мрежа свръхсолени храни, сладки изделия и т.нар. „джънк фууд”.
Желателно е още от най-ранна възраст у детето да бъде възпитавана култура на хранене, включваща всекидневна консумация на пресни плодове, зеленчуци, чисто месо и разбира се – повече рибни продукти, които доставят на тялото незаменимите мастни киселини, съдействащи за правилното функциониране на подрастващия организъм.

Изключително важно е насърчаването и на физическата активност, така че детето да прекарва възможно най-малко време заседявайки се пред компютъра или телевизора. Задължително е малчуганите често да бъдат извеждани на разходка сред зеленина и чист въздух, както и да правят подходящи според възрастта упражнения за стимулиране растежа на тялото и правилното развитие на всички органи и системи.
 
Кога обаче детето може да направи първото си посещение във фитнеса?

 

Ето отговорите на въпросите, които си задава всеки родител, загрижен за здравето и развитието на децата си.

Posted by silabg.com on Monday, February 1, 2016


Естествено, отговорът на този въпрос е строго индивидуален и зависи от степента на развитие и общото здравословно състояние на подрастващите. На първо място обаче е важно нищо да не става насила, тъй като има и опасност детето да подходи несериозно и с досада, ако едно занимание му се налага едностранно и без собствената му инициатива.

За първите стъпки на малчуганите към спортната зала ни съветва инструкторът от Калкутa, Арнав Саркар. По неговите думи, при съответното желание, детето може да влезе във фитнеса във всяка една възраст. Саркар дава пример от личната си практика, в която е тренирал съвсем успешно дори 5-6 годишни момчета.

Според специалиста най-важно е да се спазват базовите правила при започване на редовно физическо натоварване, които важат и за възрастните. Първоначалната интензивност на упражненията трябва да е съвсем ниска, за да е базопасна, като се следи за правилното изпълнение на всяка задача. По-нататък натоварването постепенно се увеличава. Тук е много важно родителят да повери детето си в ръцете на опитен и внимателен инструктор, който да разработи най-подходящата за него програма.


 
Може ли да се появят негативни странични ефекти от физическото натоварване в ранна възраст?

Арнав Саркар опровергава всякакви подобни твърдения и посочва, че трябва да сме здрави във всяка възраст, а най-подходящо средство за това е точно спортът. Инструкторът посочва като невярно твърдението, че вдигането на тежести през пубертета може се отрази неблагоприятно върху височината на трениращия.
Нещо друго тревожи специалиста – тръгването на фитнес още на 5-6 годишна възраст може да засегне психиката на детето, заради натискът, който може да бъде оказан от страна на родителите. Той препоръчва първото посещение в залата да се случи около 14-15 годишна възраст, когато подрастващият е в състояние да взема решения самостоятелно. Също така след тази възсраст оформянето на тялото се случва далеч по-лесно. Саркар препоръчва още децата да бъдат записвани в групови занимания, които да повишат мотивацията постигане на по-добри резултати. Те биха оказали положително влияние върху способността на детето да се социализира.Инструкторът напомня, че със започване на интензивни тренировки, е необходимо да се промени хранителният режим. Важно е да увеличи приемът на въглехидрати и протеини, за да могат мускулите да се възстановяват. Това ще гарантира постигане на добри резултати и ще предотврати понижаване на имунитета.
 
 
Кога могат да се започне прием на хранителни добавки?

Имайки предвид нездравословното хранене и липсата на активност при съвременния човек, не е трудно да се досетим колко много вещества отсъстват в нашия организъм. Със започването на редовен спорт необходимостта от жизненоважните съставки става все по-осезаема.Също както с фитнеса, с хранителните добавки не бива да се избързва. Хубаво е те да се съчетаят след задължителна консултация със специалист, така че след физическо натоварване организмът да се възстановява правилно, без да страда от хранителни дефицити.

Най-необходими за подрастващия организъм са „добрите стари” мултивитамини, които да поддържат здравето в оптимален режим. Недостигът на един или повече витамини винаги дава отражение на общото състояние. За сметка на това приемът на допълнителна доза витамини стимулира имунната система, подобрява цялостната издръжливост, паметта, концентрацията, гарантира по-бързо възстановяване след тренировка и намалява нивата на стрес и тревожност.Сред най-необходимите за начинаещите спортисти продукти несъмнено са протеиновите пудри, които ще спомогнат за изграждането на мускулната тъкан. Необходимостта от протеини нараства правопорционално със степента на натоварване. Добре е да се отбележи, че на практика невъзможно да се качи мускулна маса, ако не се приемат адекватни количества белтъчини. Препоръчителният прием на протеин между 1.5 и 2.5 гр за килограм телесно тегло. 
 
Освен като хранителна добавка, ценните вещества трябва да черпим и класически – чрез похапване на месо, риба и морски деликатеси, яйца, ядки и семена, млечни продукти, бобови култури и суроватъчен протеин.Изключително важна е консумацията на рибено масло – един от най-добрите източници на омега-мастни киселини.Те са от ключово значение за здравето на мозъка и сърцето, действат анти-възпалително и подобряват метаболизма.

За по-доброто здраве съществена роля играят и антиоксидантите, който действат противоокислително в човешкият организъм. Тези вещества предпазват от с вредното действие на свободните радикали и имат благоприятен ефект върху всички системи в организма. Според специалистите независимо дали тренираме или не, трябва да си осигурим адекватен прием на различни антиоксиданти чрез храна или хранителни добавки.
 
 


Не на последно място младежите, при които физическите или умствени натоварвания са по-тежки, трябва да си осигурят и аминокиселини. Те също увеличават издръжливостта и спомагат за по-лесното възстановяване на тялото след тренировка.
Най-популярните категории в този клас хранителни добавки са аминокиселините с разклонена верига (BCAAs) и есенциалните аминокиселини. L-глутаминът например е ключова за спортистите аминокиселина. Тя е заменима, но се среща в най-големи количества в мускулната тъкан. Ежедневният ѝ прием подобрява имунитета и предпазва на мускулната тъкан от разпад.


 
СИЛА БГ Тийм!
Първи стъпки в суплементацията.
67
.
00
лв.
29
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2016-02-02 | 12:29:15
Борислав
Аз започнах да се занимавам с фитнес на 14 години, бях пълен, но определено спорта те учи на дисциплина и постоянство в живота.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"След завършването на последния етап ще се чувствате подготвени за тренировка. Разбира се, пълното изпълнение на 4-те етапа представлява идеализирана ситуация. В действителност рядко ще можете да отделите толкова време на загрявката, но елементи 1 и 2 не могат да бъдат пренебрегнати. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com