сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Инсомния и проблемите със съня - причини, симптоми и лечение

Инсомния и проблемите със съня - причини, симптоми и лечение

Безсънието, повтарящо се нощ след нощ, се квалифицира като инсомния. За хронично се смята безсънието, ако страдащият от него не може да спи през цялата нощ, повечето нощи в течение на един месец. То засяга около 30% от здравите възрастни. Инсомнията може да се появи под формата на неспособност да зспите в началото, когато си легнете, или пък събуждане през нощта и невъзможност да заспите отново. Смята се, че между 15 и 17 % от населението страда от безсъние. Макар че може да бъде много неприятно, безсънието най-често не е опасно и обикновено е само временно безпокойство, въпреки че в някои слуаи проблемите, свързани със съня, могат да траят месеци или даже години.

Хроничното безсъние често е симптом на сериозно заболяване. Петдесет процента от случаите се дължат на депресия и психологически нарушения като тревожност, стрес или скръб. За безсънието може да има широка гама от причини, включително артрит, астма, проблеми с дишането, хипогликемия, хипертиреоидизъм, нарушено храносмилане, бъбречни и сърдечни заболявания, мускулни болки, болест на Паркинсон, физически болки.

Употребата на кофеин, неразположението от смяната на часовите пояси и вземането на някои лекарства, включително много антидепресанти, лекарството против припадъци фенитоин (Dilantin), повечето средства, потискащи апетита, бета-блокери (препарати, използвани за високо кръвно налягане и сърдечни болки), деконгестантът псевдоефедрин (съдържащ се в лекарства против настинка и алергии) и средствата, заместващи тиреоидните хормони, също могат да доведат до безсъние.

Липсата на хранителните вещества калций и магнезий може да ви накара да се събудите след няколко часа и да не можете да заспите отново. Върху съня могат да повлияят системните нарушения, засягащи белите дробове, черния дроб, сърцето, бъбрецита, панкреаса, храносмилателната система, еднокринната система и мозъка, както и лошите хранителни навици и яденето непосредствено преди лягане.

Заседналият начин на живот може да бъде сред главните фактори за нарушенията в съня.
Една или две безсънни нощи могат да предизвикат раздразнителност и сънливост през деня с понижена способност да се изпълняват творчески или рутинни задачи, но повечето хора могат да се приспособят към краткосрочни периоди на лишаване от сън.

Ако продължи повече от три дни обаче, лишаването от сън започва да причинява по-сериозно влошаване на цялостната дейност и дори може да предизвика леки промени в личността. Ако стане хронично, безсънието нарушава производителността, създава проблеми в отношенията с хората и може да допринесе за появата на други здравословни проблеми.

Няма твърди правила за това колко сън е достатъчен, защото нуждите на всеки индивид са различни. Някои хора се задоволяват само с 5 часа сън на нощ, а при други изглежда активността се подобрява при 9, 10 или повече часа сън. На повечето възрастни са им необходими около 8 часа сън на нощ, за да се чувстват освежени и да постигнат максимална ефективност през деня. Децата, особено малките деца и юношите, като цяло се нуждаят от повече сън в сравнение с възрастните, за да се чувстват оптимално. Не е необичайно за хората да спят по-малко с увеличение на възрастта, особено след 60-годишна възраст.Милиони хора имат затруднения със заспиването поради състояние, известно като „синдром на неуморните крака”. По неизвестни причини, когато тези хора са в леглото, краката им правят резки неволеви движения и ритат. „Синдрома на неуморните крака” се свързва също с болезнени нощни мускулни конвулсии, измъчващи огромен брой хора. Той може да се дължи на недостиг на магнезий, а според някои учени е възможно анемията да играе важна роля в това неприятно оплакване.

Сънната апнея е потенциално сериозно нарушение, което засяга много хора. Този проблем обикновенно се свързва с хъркане и неправилно дишане през цялата нощ. При сънната апнея дишането на практика спира за цели 2 минути наведнъж, докато индивидът спи. Когато дишането спре, нивото на кислород в кръвта спада и се получава недостиг на кислород. Тогава индивидът се събужда, стреснат и задъхан. Човек със сънна апнея може да се събужда и 200 пъти на нощ. Засегнатият индивид обикновенно не си спомня тези събуждания, но всеки друг, който е буден по това време, естествено може да се разтревожи, когато страдащия от сънна панея престане да диша. В една по-рядко срещана форма, наречена централна сънна апнея, дишането спира не поради запушване на дихателните пътища, а защото диафрагмата и гръдните мускули престават да действат.

Освен, че нарушава нормалния сън и причинява крайна сънливост, сънната апнея се свързва с други, по-сериозни здравни проблеми. Страдащите от сънна апнея имат склонност към по-високо от нормалното кръвно налягане, по-често получават сърдечен удар от останалото население и са изложени на по-голям риск от сърдечно заболяване, като причината или причините за тази зависимост не са известни. При страдащите от сънна апнея също така изглежда има повече от обикновено случаи на емоционални или психически нарушения.Специалистите отдават това на т.нар. „недостатъчно сънуване” – липса на правилен сън с бързи очни движения – етапът от съня, когато човек сънува. Човек със сънна апнея често неможе да премине към този етап, дори за 8 до 12 секунди, колкото е необходимо за нормално и здравословно сънуване. Макар че около сънуването има много неизяснени неща, знае се, че продължителната липса на сънища може да доведе до психози и други сериозни емоционални нарушения.

Важни хранителни вещества помагащи при проблеми със съня са:
  1. Калций – 1500 – 2000мг. дневно, на няколко приема, след хранене и вечер преди лягане. Има успокояващо деиствие.
  2. Магнезий – 1000мг. дневно. – Необходим, за да балансира калция и да отпусне мускулатурата.
  3. Мелатонин – Започнете с 1,5мг. дневно, взети най-малко 2 часа преди сън. Ако не чувствате подобрение, увеличете дозата, докато получите задоволителен резултат(не повече от 5мг. дневно). Мелатонин е естествен хормон, осигуряващ здрав сън.
  4. Витамин B-комплекс – според указанията на опаковката. Способства за поддържане на спокойно състояние.
  5. Инозитол – 100мг. дневно – Стимулира съня с бързи очни движения.
  6. Ниацинамид – 100мг. дневно – Подпомага отделянето на серотонин.
  7. Витамин C с биофлавоноиди - 500мг. дневно. Много важен за намаляване на стреса.
  8. Цинк – 15мг. дневно. Способства за възстановяването на телесните тъкани по време на сън.
  9. 5-HTP–  и аминокиселината триптофан помагат при безсъние и депресия.
  10. Дехидроепистеронът (DHEA)– е естествен хормон, който подобрява качеството на съня.
СИЛА БГ Тийм
Препоръчани продукти за спокоен сън
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Аспартама има много отрицателни странични ефекти, но избързаното му въвеждане в хранителната индустрия, като заместител на захарта и липсата на други го кара да се задържи толкова дълго и дори днес да го намираме във всевъзможни продукти. Повечето производители на безалкохолни го използват заради напитките си с 0% захар – така наречените Diet безалкохолни."

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com